In Zutphen is afgelopen maandag een melkveehouder uit Laren (Gelderland) veroordeeld wegens dierverwaarlozing. De man kreeg een geldboete met een totaal bedrag van €5.750,- waarvan €2.000,- voorwaardelijk, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een werkstraf van 120 uur.

NVWA - runderen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) trof bij verschillende controles runderen aan die er zo ernstig aan toe waren dat ze moesten worden geëuthanaseerd.

In 2011 werden in totaal vijf dieren afgemaakt. De hoeven van veel runderen bleken niet bekapt en een paar dieren waren zo ernstig gewond dat ze niet meer konden lopen. Zieke dieren kregen ook niet voldoende water en voedsel. Schrijnend voorbeeld was dat bij één van de controles een ziek dier water kreeg van de controleurs en dat het maar liefst vijf emmers met 10 liter water leegdronk.

De economische politierechter van Lookeren Campagne sprak in zijn vonnis over een groot aantal misstanden. Helaas was hij milder in zijn vonnis dan de Officier van Justitie had geëist omdat de incidenten inmiddels twee jaar geleden hebben plaatsgevonden. Over de huidige situatie is wonderlijk genoeg niets bekend.

Overigens kwam de verdachte zelf niet naar de zitting.

Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl