Loslopende herten in de Japanse stad Nara krijgen niet alleen voedsel van toeristen te eten, maar ook plastic. Zeker zes dieren zijn de afgelopen maanden gestorven. Uit necropsies bleek dat ze kilo’s plastic in hun maag hadden.

dode herten
6 herten in het Japanse Nara zijn gestorven door grote hoeveelheden plastic in hun maag | © Heather Smithers Flickr via Compfight cc

Honderden herten lopen vrij rond in de stad Nara en trekken veel bekijks. Zo’n twee miljoen buitenlanders komen jaarlijks op bezoek bij de dieren, die nationaal beschermd zijn. Kraampjes bieden crackers te koop aan die toeristen aan de herten kunnen voeren. Daar maken de dieren gretig gebruik van, maar zo krijgen ze ook de plastic verpakking en plastic tasjes binnen.

Omdat onduidelijk was waarom sommige herten waren gestorven, voerde een dierenarts necropsies uit. Hierbij werd plastic aangetroffen in de magen van de dieren; een 17-jarige zwaar vermagerde hinde had 3,2 kilo plastic in haar eerste maag. Het dier werd verzwakt aangetroffen bij de Todaiji tempel en stierf een dag later. De grootste hoeveelheid die bij de herten werd aangetroffen betrof maar liefst 4,3 kilogram plastic afval.


Dierenarts Rie Maruko, die de doodsoorzaak onderzocht, geeft aan:

“Soms treffen we afval aan in de maag van een verzwakt dier. Maar zo’n grote hoeveelheid is ongebruikelijk.”

Hoewel hun magen gevuld zijn, vermageren de herten. Het zijn herkauwers met vier magen; door het plastic raakt het herkauwproces verstoord nemen ze geen regulier voedsel meer op. De Nara Deer Preservation Foundation, die zich inzet voor het welzijn van de herten, roept toeristen op om beter op te letten bij het voeren van de herten en hun afval mee te nemen.

Sinds de herten onder toezicht staan van de organisatie is hun aantal flink gegroeid: van 378 dieren in 1955 naar 1360 in de zomer van 2018. De populariteit van de herten heeft een keerzijde. Zorgdragen dat zowel herten als toeristen veilig zijn, zorgt voor veel hoofdbrekens. Het achterlaten van plastic en voeren van door toeristen meegebracht voedsel dat niet geschikt is voor herten levert gezondheidsproblemen op. Doordat de dieren gevoerd kunnen worden vinden regelmatig bijtincidenten plaats.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde