Vorige week hebben de autoriteiten van de Canarische Eilanden, Spanje, de jacht geopend op verwilderde geiten. Een groep jagers is vanuit het vastenland naar de Canarische Eilanden overgeplaatst om in de bergachtige gebieden Inagua, Tamadaba en Guguy geiten dood te schieten. Overal in deze zones liggen kadavers van doodgeschoten geiten en zijn er zwaargewonden geiten gezien.

Verwilderde geit
Eén van de doodgeschoten verwilderde geiten | Foto: PACMA

Herbebossing eilanden

In november 2015 werden al 77 geiten doodgeschoten in dit gebied. D. Juan Manuel Brito (Podemos), vertegenwoordiger van het Departement van Milieu op de Canarische Eilanden, geeft als reden voor de jacht op de geiten dat de Europese Unie dit verzocht heeft. Het doel zou zijn om het eiland te kunnen herbebossen. Echter, volgens de Spaanse dierenpartij PACMA is dit niet waar. De Algemene directeur-generaal van Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie, Rudolf Moegele, ontkent dat er een dergelijk verzoek is ingediend en veroordeelt de jacht op deze dieren.

Een ander gebruikt argument is dat de geiten van de recente beplanting eten, waardoor deze niet kan groeien en ze hierdoor een dreiging vormen voor de herbebossing van het gebied en de biodiversiteit van de eilanden. Maar volgens PACMA is de recente beplanting niet zozeer verloren gegaan door de geiten, maar eerder door het gebrek aan irrigatie en de juiste zorg.

Verwilderde geiten
Reddingsactie verwilderde geiten Canarische Eilanden | Foto: PACMA

Alternatieven

Voor de deelstaatverkiezingen van mei 2015 stonden de autoriteiten nog open voor alternatieven. Ook zij openden de jacht op de geiten maar annuleerden het na protesten van PACMA en diverse dierenwelzijnsorganisaties. Zij hebben zelfs een aantal alternatieven in de praktijk gebracht, zoals het omheinen van de gebieden om de planten te beschermen om zo te voorkomen dat geiten, konijnen en andere dieren de planten konden aanvreten. Volgens de toenmalige rapporten werkte dit systeem goed en met de juiste zorg en bewatering kon de overleving van de aanplant gegarandeerd worden.

Maar de huidige autoriteiten willen niets weten van voorgestelde alternatieven en staan ook niet open voor de mening van de lokale bevolking. PACMA heeft een petitie aangemaakt om te voorkomen dat er nog meer geiten worden gedood. Ook vraagt ze middels deze petitie om het aftreden van de verantwoordelijke politici in de Canarische Eilanden vanwege de jacht op deze geiten. Teken hier de petitie.

Vertaling petitie

Firma Ahora: Teken nu

Nombre: Naam

Apellidos: Achternaam

Provincia: Provincia (neem laatste provincie)

Acepto la política de privacidad: Ik accepteer het privacy beleid

Quiero estar informado de las actividades del PACMA: Ik wil op de hoogte blijven van activiteiten van PACMA

Firmar: Teken

Bron: PACMA, la Provincia ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer