Chinese autoriteiten hebben zo’n 2.800 vlinders, die het land in waren gesmokkeld, in beslag genomen. De helft van deze gesmokkelde vlinders waren zeldzame en beschermde vlindersoorten, die volgens internationale verdragen niet verhandeld mogen worden.

Gesmokkelde vlinders
Vlinder | Foto: Mangiwau via Compfight cc

De 2.800 vlinders kwamen waarschijnlijk uit Zuidoost- Azië en werden illegaal China in gesmokkeld. Vier verdachten werden in de Chinese stad Jinan, in de provincie Shandong, gearresteerd. Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een grotere smokkelbende.

Dit is de grootste vlindersmokkelactie die door de Chinese autoriteiten is ontdekt, sinds het land in 1981 lid werd van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Tussen de 2.800 gesmokkelde vlinders, die in pakketjes vanuit onder andere Maleisië en Indonesië naar China werden verscheept, zaten 1.180 zeldzame soorten, die door het internationale verdrag worden beschermd. Voor het im- en exporteren van deze dieren zijn speciale vergunningen nodig.

Het grootscheepse onderzoek begon nadat de Chinese autoriteiten 261 met uitsterven bedreigde vlinders vond in een pakketje dat vanuit Maleisië naar China gestuurd was. Op het douaneformulier was “jurken” ingevuld. In maart werden er nog vier van deze pakketjes, van dezelfde afzender, onderschept. Deze pakketjes kwamen uit Maleisië en Indonesië. In totaal zaten er meer dan 800 vlinders in deze pakketjes.

Verschillende verdachten zijn gearresteerd tijdens een inval bij een vermoedelijke smokkelbende. Hierbij werden 2.000 vlinders gevonden in panden die de bende gebruikte voor illegale activiteiten. Uit onderzoek is gebleken dat de smokkelaars de vlinders in 2015 online hebben besteld. Het was de bedoeling ze met winst te verkopen.

Welke straf de smokkelaars krijgen opgelegd is niet bekend.

Bron: SCMP ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor