Bouwmarkten en hobbywinkels moeten af van dieronvriendelijke kwasten. Met deze boodschap heeft Stichting Varkens in Nood verschillende grote Nederlandse winkelketens aangeschreven. Veel van de in Nederland verkochte kwasten bevatten varkenshaar uit China, waar deze varkens gruwelijk worden mishandeld tijdens de slacht.

Kwast
Foto: Tureluurs via Compfight cc

Eind vorig jaar maakte het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde een reportage over de herkomst van de varkensharen die voor Nederlandse kwasten worden gebruikt. De varkens worden in Chinese slachthuizen levend aan één poot aan metalen haken opgehangen, om vervolgens zonder verdoving te worden geslacht. Ook is het geen uitzondering dat varkens nog leven wanneer zij in het gloeiend hete waterbad terechtkomen waar de haren worden afgetrokken.

Directeur van Stichting Varkens in Nood Hans Baaij: “Geen enkele winkelier kan nog beweren dat zij niet weten welk dierenleed er schuilgaat achter kwasten met varkenshaar. Winkels en zeker de grote winkelketens hebben veel invloed op het productieproces van de artikelen die ze verkopen, wij spreken hen daarom aan op hun verantwoordelijkheid.

We gaan ervan uit we dat de bouwmarkten en hobbywinkels snel zullen kiezen voor diervriendelijke alternatieven. Er zijn immers maar weinig consumenten die graag naar een winkel gaan die medeverantwoordelijk is voor dierenleed.”

De uitzending kan hier worden teruggekeken.

Persbericht Stichting Varkens in Nood