Australië is al enige tijd in de ban van rondzwemmende haaien. Nederlandse ontwikkelaars van de app Yazula hebben nu hun platform aangeboden bij het Australische ministerie voor Visserij en het bedrijf Surf Life Saving WA in de strijd tegen aanvallen van haaien. De Australiërs mogen het systeem gebruiken om watersporters en zwemmers te waarschuwen voor haaien.

Haaien app
Foto: Fiona Ayerst via Compfight cc

Via Twitter wordt doorgegeven waar de haaien zich bevinden, zoals al eerder beschreven in dit artikel. Via zendertjes verraden de dieren hun locatie. Yazula verzamelt de gegevens en stuurt de gegevens door aan mensen die zich in de buurt bevinden van de haaien.

Yazula werkt in Nederland al samen met Politie.nl, Amber Alert en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Jan Vroomans, CCO van Yazula, weet nog niet of de Australiërs interesse hebben in zijn platform.

“Ik heb al eerder contact gehad met het ministerie naar aanleiding van berichten over aangevallen surfers, maar dat is toen stilgevallen. Inmiddels hebben wij weer contact gezocht en ik hoop in de komende dagen iets te horen uit Australië”, aldus Vroomans.

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven