Als mensen mij vragen wat voor werk ik doe, antwoord ik standaard met een grote grijns op mijn gezicht dat ik de leukste baan in Nederland heb, en waarschijnlijk de leukste baan van heel Europa en verder kijken doe ik niet. Maar toch heb ik afgelopen week een traantje gelaten toen Co Verdaas, Staatssecretaris van Landbouw, te kennen gaf op te stappen; mag ik ff huilen?

Co Verdaas
Foto: Wikimedia Commons

Na een groot aantal zeer, zeer magere jaren met een verzuurd type als Gerda Verburg en een malloot als Bleker op die plek zijn we op het gebied van dierenwelzijn hollenderwijs achteruit gegaan en werd geen enkele enige progressie geboekt.

Toen zijn aanstelling bekend werd heb ik hem direct een felicitatiebericht gestuurd waar hij onmiddellijk op reageerde: Dank je David, ik hoop op een fijne samenwerking!

Het kabinetsbesluit om te komen tot een verbod op wilde dieren in het circus was iets waar hij persoonlijk graag de schouders onder wilde zetten en het eerste Algemeen Overleg over Dierenwelzijn in de Tweede Kamer wilde ik daarom graag meemaken. Je moet weten dat zowel Gerda, zodra het thema Dierenwelzijn op tafel kwam, haar minachting voor het onderwerp en bijbehorend kamerlid graag non verbaal kenbaar maakte door zich demonstratief van de spreker af te wenden om dan heel geanimeerd met haar topambtenaren grappen te gaan maken! En Henk, tja, wat moet je daar nou van zeggen? Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren of hij überhaupt wel eens een Algemeen Overleg over Dierenwelzijn heeft laten doorgaan. Ik kan me alleen de besprekingen herinneren die verschoven werden…. 2 jaar lang!!

Co Verdaas maakte bij aantreden meteen duidelijk dat hij de dialoog zoekt en graag stappen wil zetten. Misschien niet altijd de 100% die verlangd werd, maar toch in ieder geval voorwaarts en niet achteruit. De Kamer veerde op en reageerde verrast, dit had men al lang niet meer meegemaakt. Iemand die meedenkt, die vooruit wil, die het gesprek aangaat en niet per definitie ‘NEEN’ roept.

Kijk, die declaraties klopten waarschijnlijk niet; als je opschrijft dat je van Nijmegen naar Arhem rijdt, moet je niet stiekem naar Zwolle naar je vriendin gaan. Foei Co, nooit meer doen! Natuurlijk had hij daar zijn excuses voor moeten aanbieden en beterschap beloven. Maar als je mijn bescheiden mening vraagt: vervolgens €800,= terugstorten in de staatskas, een bloemetje voor de PVV vanwege hun verregaande oplettendheid en verder stoppen met die discussie! Want als ik deze zogenaamde fraude vergelijk met alle malversaties en geweldplegingen en andere grove misstappen die we van PVV kamer en statenleden hebben moeten slikken, de gruwelijk missers van Bleker die maar niet wilde opstappen en het grote ongenoegen van Verburg, dan zou ik met alle liefde over deze faux-pas heen stappen, om eindelijk iets te bereiken op het gebied van dieren en hun welzijn. Bah, wat word ik hier verdrietig en ziek van!

 

David van Gennep