Elk jaar reizen miljoenen bijen af naar Californië, in de Verenigde Staten, waar ze ingezet worden om de gewassen van de landbouwindustrie te bestuiven. Steeds vaker worden deze bijen door georganiseerde misdaad gestolen, waarna ze in erbarmelijke omstandigheden terechtkomen.

bijen
Amerikaanse bijen de dupe van georganiseerde criminaliteit | Foto: Pixabay

Waarom?

De vraag naar honingbijen om land te bestuiven is enorm gestegen. Omdat het steeds moeilijker wordt voor imkers om hun bijen in leven te houden, reizen ze wanhopig lange afstanden naar nieuwe gebieden, voornamelijk Central Valley in Californië. Dit grote stuk landbouwgrond zorgt voor een kwart van alle gekweekte producten in de VS. Hier moeten amandelen, druiven, slakroppen, citroenen en veel meer gewassen bestuifd worden, en dat kunnen de lokale hommels niet alleen. Het verkopen van honing levert voor imkers veel minder op dan koloniën verhuren aan mega-boerderijen, dus zetten ze honingbijen nu voornamelijk in voor bestuiving.

De vraag naar bijen stijgt, maar steeds meer bijen sterven door mijten, ziektes en pesticiden. Ook de massale sterfte van bijen en andere insecten door klimaatverandering zorgt voor dalende bijencijfers. Zo’n 40 procent van een bijenkolonie overleeft de winter niet.  De prijs voor een korf is de afgelopen jaren enorm gestegen omdat er veel vraag is naar bestuivers, maar het aantal honingbijen is gedaald. Voor criminelen is bestuiving en de verkoop van korven daardoor een lucratieve handel geworden. “Er is dit jaar weer een tekort aan bijen. In de komende weken zullen ze als een gek bijen gaan stelen hier,” vertelt een gedupeerde imker.

bijen
Foto: Foter.com

Hommels, honingbijen en de “bijenoorlog”

De amandelindustrie heeft veel commerciële bijen nodig. Dus wordt tweederde van alle commerciële honingbijen naar Central Valley gestuurd. Hommels, de inheemse bijenbevolking, lijden hieronder, omdat hun ecosysteem wordt aangetast door de nieuwe, fanatieke bijen. Geïmporteerde Afrikaanse ‘killerbees’ en Europese honingbijen zorgen ervoor dat veel bijen uitgeput of ziek raken of niet terugkomen bij de imker. Ook de pesticiden die gebruikt worden in de amandelindustrie zijn dodelijk voor bijen. Deze situatie wordt ook steeds vaker beschreven als een ‘bijenoorlog’ omdat een imker niet weet hoeveel van zijn bijen terug zullen komen. Vorig jaar is eenderde van alle bijen gestorven door de bijenoorlog.

Bijendetective

Het probleem is nu zo groot in Californië dat er politieagenten gespecialiseerd zijn in deze vorm van criminaliteit. Een van de bijendetectives, Rowdy Freeman uit een provincie in Californië, legt uit waarom:

“De diefstal van korven is altijd al een groot probleem geweest, maar in de afgelopen acht jaar is het zeker toegenomen.”

Zo zijn er in 2016 1.695 korven gestolen, in tegenstelling tot 101 in 2015. In 2017 waren er 1.048 gestolen. De criminelen verkopen de korven dan voor veel geld aan imkers.

Slechte omstandigheden

De bijen worden vaak ‘s nachts gestolen en met trucks vervoerd. De bijenkorven worden opengebroken of gesloopt, iets wat extreem gevaarlijk voor bijen is. Dit kan leiden tot de dood van tienduizenden bijen. De politie gaf ook een voorbeeld van wat zij aantroffen bij bijenkorf-dieven. Het leek volgens hen wel een ‘bijenbloedbad’. Korven lagen verspreid over het stuk grond en sommige stonden open of waren kapotgemaakt en overal vlogen boze bijen rond. Bij dit specifieke voorbeeld waren 2.500 korven gestolen. Wel zijn er twee verdachten aangehouden die binnenkort voor de rechter moeten komen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma