Het aantal meldingen van stropers in Nederland is opnieuw toegenomen. Vorig jaar ging het om 3506 meldingen en dit jaar om 3663. Dit zijn alleen de incidenten waar melding van is gemaakt. Volgens boswachters liggen de werkelijke cijfers vele malen hoger en gaat het om tienduizenden dieren per jaar, waaronder edelherten, reeën en wilde zwijnen. Dat blijkt uit een uitzending van het programma Netwerk.

Edelhert
Edelhert | Foto: Wikimedia Commons

De oorzaak is dat het aantal zogenaamde groene Boa’s (buitengewoon opsporings ambtenaren) dramatisch is teruggebracht. In 2000 waren er nog 1000 groene Boa’s, afgelopen jaar waren dat er nog maar 400. Door deze afname zijn er natuurgebieden ontstaan waar geen toezicht meer is en waar stopers ongestoord hun gang kunnen gaan.  Daarbij is de stroperij net zoals je dat in het buitenland ziet gebeuren steeds meer in handen is van de georganiseerde criminaliteit.// //

Nu ook nog Staatsbosbeheer 200 van de bijna 1000 banen gaat schrappen uitwegens bezuinigingen, krijgen de stropers nog meer vrij spel.

Het politiekorps Noord- en Oost-Gelderland heeft de afgelopen maand de noodklok geluid en een brief naar het Ministerie van Veiligheid en Justitie en aan de Provincie Gelderland geschreven. Het korps verwacht dat het aantal toezichthouders alleen maar verder zal afnemen.

De Partij voor de Dieren heeft inmiddels kamervragen gesteld en ook PvdA en VVD hebben minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd.

Bekijk hieronder de uitzending van Netwerk:

sitestat

Bron: Reformatorisch Dagblad ©PiepVandaag.nl