Ban Ki-moon, de huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarschuwt dat de wereld rap op weg is naar een tekort aan bruikbaar water, wanneer er niet meer aandacht wordt besteed aan waterveiligheid.

Ban Ki-moon
Ban Ki-moon | Foto: Robert D. Ward [Public domain], via Wikimedia Commons
Ban Ki-moon zei dit gisteren tijdens de Internationale Dag van de Biodiversiteit georganiseerd door de Verenigde Naties. Water en biodiversiteit zijn volgens hem onlosmakelijk met elkaar verbonden.

“We leven in een wereld waar het kunnen voldoen aan de vraag naar water een onzekere zaak is, het aanbod vaak wordt overschreden en de kwaliteit van het water niet eens voldoet aan de minimale eisen. Als de huidige trend doorzet, zal aan de toekomstige vraag naar water niet kunnen worden voldaan.”

Water-, voedsel-, energie- en klimaatsystemen zijn met elkaar verbonden. De meeste vormen van energie hebben water nodig, klimaatverandering zorgt voor waterproblemen in onder andere de landbouw en extreem weer gooit de natuurlijke processen van waterhuishouding in de war.

Ban Ki-moon vindt dat maatregelen moeten worden genomen:

“Het lijkt of er water in overvloed is, maar slechts een klein gedeelte van al het water op onze planeet is bruikbaar.”

Het laatste rapport van de VN, het UN World Water Development Report, wat vorig jaar verscheen, heeft een verhoging van $13,7 miljard naar $19,2 miljard (van het totaal van 100 miljard), afkomstig uit het Green Climate Fund, voorgesteld wat geïnvesteerd moet worden in projecten aangaande de watersector.

Het thema van de Internationale Dag van de Biodiversiteit was Water en Biodiversiteit en de VN heeft 2013 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Watercoöperatie.

Water in the Anthropecene [ENG]

Bron ©PiepVandaag.nl