Verborgen camera’s in het verre noorden van Alaska hebben veelzeggende beelden vastgelegd van roofdieren die de nesten van trekvogels plunderen, die met miljoenen elk jaar het gebied bezoeken. De roofdieren valt echter weinig te verwijten; de mens des te meer. Volgens Wildlife Conservation Society (WCS) kunnen sommige roofdieren profiteren ten kosten van andere kwetsbare diersoorten, dankzij energiewinningsactiviteiten.

De WCS had al een vermoeden dat dit het geval was. Daarom hebben ze in de zomer van 2010 en 2011 foto’s gemaakt met een verborgen camera, als onderdeel van een doorlopende studie die de ecologische voetafdruk onderzoekt van olieboringen en andere energiewinningsactiviteiten. Milieu-activisten vroegen zich af of dergelijke activiteiten effect hebben op vogels die elk jaar naar de regio trekken tijdens de korte Arctische zomers.

De verborgen camera’s werden op twee plekken geplaatst om zo te kunnen vergelijken waar roofdieren de meeste nesten zouden aanvallen: in olievelden of in verlate gebieden. De resultaten toonden aan dat – voor sommige soorten trekvogels – de overlevingskans en het aantal nesten het hoogst lag in het verlate gebied. “De aanwezigheid van mensen en gebouwen stelt roofdieren in staat om in gebieden te leven waar ze anders niet zouden kunnen leven, die ze normaal niet zouden kiezen of waar ze in grotere getale kunnen leven dan normaal het geval zou zijn”, zegt WCS onderzoeker Joe Liebeziet. “Daardoor hebben ze gemakkelijker toegang tot nesten van trekvogels en kunnen ze een kwetsbare bron van voedsel uitbuiten”.

Het Bureau of Land Management evalueert nu hoe we het beste een balans kunnen vinden tussen de bescherming van wilde dieren en verdere ontwikkelingen op het gebied van energiewinning in de National Petroleum Reserve in Alaska.

Foto’s: Wildlife Convervation Society