Goed nieuws voor bijen en hommels. Vanaf volgend jaar gaat tuincentrum Intratuin alle bestrijdingsmiddelen weren die te maken hebben met de desastreuze sterfte onder bijen en hommels.

Hommels - Intratuin
Een mannetjesaardhommel, werkster akkerhommel en koningin koekoekshommel | Foto: Boehoes72 [GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons
Na een onderzoek door Greenpeace, afgelopen april, blijkt dat massaal verboden en omstreden bestrijdingsmiddelen worden toegepast op sierplanten. Op planten in alle tuincentra van Intratuin werden ruim vijfhonderd resten van bestrijdingsmiddelen gevonden, waaronder ook 57 verboden middelen. Intratuin is hier zo van geschrokken dat zij belooft binnen zes jaar alle negen gewasbeschermingsmiddelen van de planten te halen die verantwoordelijk zijn voor de bijensterfte, waaronder de zo gevreesde neonicotinoïden.

Intratuin haalt volgend jaar de chemische bestrijdingsmiddelen uit het schap die consumenten zelf kunnen kopen. Deze vormen een mogelijk risico voor bijen en hommels. In plaats van deze schadelijke producten verschijnt een assortiment vlinder- en bijenlokkende planten, die vrij zijn van chemische bestrijdingsmiddelen.

Het besluit van Intratuin is een succes voor milieuorganisaties die zich bezighouden met de strijd tegen bestrijdingsmiddelen. Ook in de Tweede Kamer is een meerderheid voor afschaffing van de bestrijdingsmiddelen, op initiatief van de Partij voor de Dieren. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw houdt een wettelijke regeling tegen, omdat zij wacht op Europese wetgeving. Helaas is dat nog steeds niet gebeurd.

Twee andere grote tuincentra, Welkoop en Groenrijk, zijn ook in het onderzoek van Greenpeace meegenomen. Ook zij gaan de bestrijdingsmiddelen aanpakken, de neonicotinoïden willen zij echter aanpakken via hun branchevereniging Tuinbranche Nederland. De Tuinbranche vindt dat bestrijdingsmiddelen die niet zijn verboden, mogen blijven totdat de Commissie Toelating Bestrijdingsmiddelen haar mening verandert.

“Als er één instantie is die wij kunnen vertrouwen, is het die. Ons eigen actieplan is bijna klaar en zal zich met name richten op biodiversiteit”, aldus directeur Frank van der Heide.

Consumenten kunnen volgend jaar dus nog gewoon terecht als zij neonicotinoïden willen kopen.

Intratuin baalt ervan dat zij de bestrijdingsmiddelen niet eerder in de ban kan doen, zij is echter afhankelijk van het tempo van kwekers. De komende jaren, tot 2020, zal het percentage ingekochte planten worden afgebouwd tot nul.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is erg groot binnen de sector. Greenpeace vond op een rododendron van Groenrijk 14 pesticiden, waaronder vier verboden stoffen. Bij Intratuin werd op een lavendelplant twaalf pesticiden getraceerd, waaronder vijf verboden stoffen in Nederland. Bijen die op deze planten afkomen hebben mogelijk een groot probleem. Hoeveel schade deze pesticiden aanrichten is nog steeds niet precies bekend. Volgens experts is vooral de varroamijt de grote boosdoener. Andere oorzaken zijn mogelijk slechte voeding en insecticiden.

Kees Kodde, campagneleider Greenpeace, is blij met de uitkomst. Kodde:

“Wij hadden het graag sneller gewild, maar realiseren ons dat Nederlandse kwekers hun producten voor driekwart exporteren. Zelfs als marktleider voor Nederland en nu als koploper in Europa, heeft Intratuin beperkte macht om telers een ander tempo op te leggen”.

Tuincentra die achterblijven, blijven echter in de picture bij Greenpeace.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.