Philadelphia, in de volksmond Philly, zet de eerste stap richting het einde van paardenkoetsen in de Verenigde Staten. De stad schakelt over op elektrische koetsen. Gemeenteraadslid Mark Squilla van Philly zal tevens een verbod op het gebruik van trekpaarden voorleggen.

Einde paardenkoetsen Philly
Einde paardenkoetsen Philly in zicht | Foto: publiek domein

Philadelphia is de grootste stad in de Staat Pennsylvania en zal als eerste stad in de Verenigde Staten de overgang van paardenkoetsen naar elektrische koetsen maken. Hiermee hoopt de stad die in de volksmond bekend staat als Philly, een voorbeeld te zijn voor andere steden in het land. Om deze grote stap te zetten, hebben Eric Lerner, Operationeel directeur van de Brady Hunter Foundation, en Josh Fox, uitvoerend directeur van de Brady Hunter Foundation, elektrische koetsen aangeboden. De dierenwelzijnsorganisatie strijdt voor een einde aan dierenleed en heeft verschillende sanctuaries opgericht om wilde diersoorten te beschermen. De aankomende elektrische voertuigen die de stichting aanbiedt, zijn in Guadalajara Mexico ontworpen door Alfonso Hernández Olmos, en zien er vrijwel identiek uit als de traditionele paardenkoetsen. Op deze manier wordt de eeuwenoude traditie toch voortgezet, maar voortaan op een diervriendelijke manier.

Koets Central Park, New York
Koets Central Park, New York | Foto: publiek domein

Paardenmishandeling

Trekpaarden lijden enorm onder het zware werk dat zij doen. Daarbij worden zij vaak zeer slecht behandeld en zelfs mishandeld. Zo trekken zwangere merries toeristen voort tijdens een rondrit, krijgen gewonde paarden geen verlichting om te herstellen. En ook in de brandende zon bij bloedhete temperaturen moeten deze arme dieren ook gewoon doorbijten. Onder eveneens verschrikkelijke omstandigheden is afgelopen zomer trekpaard Ryder omgekomen, nadat het dier tijdens een rondrit in New York plotseling instortte.

Dierenwelzijnsorganisatie Revolution Philadelphia wil een einde maken aan dit dierenleed en zet zich daarom samen met de Brady Hunter Foundation in voor de afschaffing van trekpaarden in Philadelphia. Stephanie Curson van Revolution Philadelphia:

“Met deze overgang van wreedheid naar mededogen anticiperen we op wetgeving in de nabije toekomst die paardenkoetsen voorgoed zal verbieden. Ons doel is om nooit meer toe te staan dat paarden worden uitgebuit door koetsen te trekken in Philadelphia.”

Wetswijziging

Dierenwelzijnsorganisaties Brady Hunter Foundation en Revolution Philadelphia strijden voor een einde aan het gebruik van trekpaarden in de toeristensector. In een vergadering met gemeenteraadslid Mark Squilla op 24 maart 2023 hebben zij de ernst van de situatie aangekaart, waarna Squilla beloofde met een wetgeving omtrent een verbod op het gebruik van trekpaarden te komen. De eerste elektrische voertuigen in Philadelphia zullen ter nagedachtenis van Ryder worden geïntroduceerd. Josh Fox:

“Alle soorten zijn gelijk geschapen. Ik ben zo blij om te ontdekken dat er een einde komt aan het lijden voor paarden in Philadelphia. Ik heb meegewerkt aan de oprichting van de Brady Hunter Foundation om een einde te maken aan dierenmishandeling en om dieren in het wild te beschermen, waaronder het verwijderen van paardenkoetsen in het hele land. We zijn verheugd om samen te werken met gemeenteraadslid Squilla en het Revolution Philadelphia-team om dit wetsvoorstel in te dienen en de verwijdering van paardenkoetsen privé te financieren.”

 

Win-win

Het overstappen van traditionele koetsen naar elektrische voertuigen blijkt bij voorgangers een groot succes te zijn. Niet alleen kunnen trekpaarden nu met pensioen, maar ook de koetsiers gaan er sterk op vooruit. Zo is in Guadalajara gebleken dat veel meer toeristen een rondrit boeken nu er geen paardenleed meer bij komt kijken. Bovendien scheelt deze vorm van werken zo´n 70 procent van de onderhoudskosten, volgens Pedro Aguilar, voorzitter van de vereniging van toeristenwagens in Guadalajara. Koetsiers dragen nu geen kosten meer voor het voeren en verzorgen van hun paarden. Enkele steden die al zijn overgegaan op elektrische koetsen zijn Guadalajara, Motul (Mexico), Berlijn, Münster, Keulen, Dubai, Istanbul, Mumbai en Santo Domingo.

Bronnen:

Dood koetspaard in New York brengt industrie opnieuw onder vuur

©AnimalsToday.nl Jennie Cools