Onlangs ontving onze redactie een filmpje van een bezorgde lezeres. Hierop is te zien hoe een tweetal cavia’s in een zwembadje wordt gelaten. De dieren zwemmen snel rond, maar het water is te diep voor ze; nergens kunnen ze uitrusten of uit eigen beweging het zwembad uitgaan.

zwemmende cavia's
Foto: Castaway in Scotland via Compfight cc

Hoewel de knaagdieren prima blijken te kunnen zwemmen, kun je je afvragen of ze dit alleen doen om drijvende te blijven of omdat ze er lol aan beleven. Uit de reacties op het filmpje is op te maken dat veel mensen het een grappig gezicht vinden en sommigen denken erover hun cavia ook te laten zwemmen. Maar is dit wel zo’n goed idee?

Keuze overlaten aan dier

We deden navraag bij dierenarts en knaagdierdeskundige Martine Carrière. Zij benadrukt dat geen enkel dier gedwongen moet worden het water in te gaan, maar dat het de keus zelf moet kunnen maken. Daarnaast hoort het water dusdanig ondiep te zijn dat het dier er nog in kan staan.

“Kiest de cavia daar zelf voor, dan kun je voorzichtig proberen het een beetje te laten zwemmen, maar dan zo dat het dier zelf kan kiezen weer uit het water te gaan.”

Van nature geen zwemmer

Toch zal een cavia volgens haar dit niet snel uit eigen beweging doen:

“Hoewel de meeste cavia’s uitstekend kunnen zwemmen, zullen zij dit van nature zelden doen. Het feit dat ze kunnen zwemmen maakt nog niet dat ze het leuk vinden. Geen enkel dier (of mens) vindt het fijn ineens in water geplaatst te worden waar het niet in kan staan en te MOETEN zwemmen, zelfs een hond niet. Ook katten kunnen prima zwemmen, toch denk ik niet dat er iemand is die verwacht dat ze het leuk vinden.”

Hieronder het filmpje zoals het is verschenen op Facebook

Guinea Pigs enjoying a refreshing swim in the Pool :D

Posted by Funniest And Craziest Videos on woensdag 22 juli 2015

©PiepVandaag.nl