Bij een methaanexplosie en brand op een melkveebedrijf in het westen van Texas (VS) zijn afgelopen maandag, voor Europa dinsdagochtend, minstens 18.000 koeien om het leven gekomen. Mogelijk is de explosie veroorzaakt door methaangas opgehoopt in de gierkelder.

Methaanexplosie Texas kost 18.000 koeien het leven
Methaanexplosie Texas kost 18.000 koeien het leven | Foto: Castro County Emergency Management/Facebook

Tijdens het overpompen van mest op de South Fork Dairy Farm in het Texaanse Castro County vond de explosie plaats. Gesuggereerd wordt dat een oververhitte machine het gas mogelijk heeft aangestoken, waarna de explosie plaatsvond. Methaan komt vrij uit mest en is hetzelfde als moerasgas, bekender onder de naam aardgas, dat voor 85 tot 95 procent uit methaan bestaat.

Er raakte één persoon gewond, die in het ziekenhuis is opgenomen. Maar van alle koeien op dit gigantische melkveebedrijf in de buurt van Dimmitt overleefde 90 procent de enorme explosie en daaropvolgende brand niet. Op het moment van de ramp stond het overgrote deel van de koeien, een mix van Holstein- en Jersey-koeien, klaar om gemolken te worden.

De Texaanse brandweer gaat onderzoek doen naar de oorzaak en of er sprake was van gruwelijke pech of een verwijtbare menselijke fout. De Texaanse overheid heeft het op zich genomen om de 18.000 karkassen te verwijderen. Voor zover bekend kwamen er in de VS niet eerder zo veel dieren om bij een ramp, aldus USA Today.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR