Rangers in een natuurpark op Java hebben mogelijk een wel heel bijzonder dier gespot, namelijk een Javaanse tijger. Beelden van een grote katachtige doen natuurbeschermers vermoeden dat het dier is teruggekeerd naar Java, na meer dan 40 jaar geleden uitgestorven te zijn verklaard.

Javaanse tijger
©Wikipedia – Foto uit 1938

 

De beelden van het roofdier werden gemaakt door rangers in Nationaal Park Ujung Kulon op West-Java. Dit nationale park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en bezit het grootste gebied nog overgebleven laaglandregenwoud. In het park komen verschillende bedreigde plant- en diersoorten voor, waaronder de met uitsterving bedreigde Javaanse neushoorn. Natuurbeschermers schatten dat er slechts 58 – 68 Javaanse neushoorns over zijn, die zich allemaal bevinden in Ujung Kulon.

Javaanse tijger
Ujung Kulon was ooit het leefgebied van de Javaanse tijger, een van de drie ondersoorten van de Indonesische tijger. Het gestreepte dier werd voor het laatst waargenomen in 1979 en is sindsdien uitgestorven verklaard. Regelmatig beweren bewoners van het gebied dat de tijger nog leeft, zoals Animals Today ook in 2012 berichtte, maar nooit werd dit bewezen.

Beelden
Vorige maand werden er door rangers van Ujung Kulon beelden van een grote katachtige gemaakt. Volgens natuurbeschermers in Indonesië en daarbuiten zou het weleens kunnen gaan om de uitgestorven verklaarde Javaanse tijger. Mamat Rahmat, hoofd natuurbescherming van het park:

“Dit was ooit het leefgebied van de Javaanse tijger. We hopen dat ze er nog steeds zijn.”

Sceptisch
Ondanks opwinding van de rangers, zijn er andere natuurbeschermers die ernstig twijfelen of het inderdaad om een Javaanse tijger gaat. Zo zou de vorm van het lichaam, de houding van de staart en de grootte van de kop eerder vermoeden dat het om een Javaanse luipaard gaat, een bedreigde diersoort in het gebied. Wulan Pusparini, tijgerexpert van Wildlife Conservation Society:

“Wanneer de video wordt gepauzeerd, lijkt het op een tijger. Maar als het dier beweegt, lijkt het meer op een luipaard. Javaanse tijgers zijn al drie generaties uitgestorven. Dit is een Javaanse luipaard, de laatste grote carnivoor op Java. Je zou hopen dat mensen daar enthousiast over zouden worden.”

Ook bij het Wereld Natuur Fonds (WNF) schatten ze de kans klein dat het om een Javaanse tijger gaat. Zo zouden deskundigen van de Indonesische afdeling voor 95 procent zeker weten dat het om een luipaard gaat. Gert Polet, hoofd soortenbescherming van het Wereld Natuur Fonds Nederland is iets optimistischer:

“Dat zich tussen de bomen decennialang een tijgersoort heeft opgehouden is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Je weet het nooit. Er gebeuren vreemde, interessante dingen in de natuur.”

Sinds de waarneming van de mysterieuze kat, wordt er met verstopte cameravallen naar het dier gezocht.

Bronnen: Indonesie.nlNew York Times, NOS, The Week ©Animals Today Nadine van Wissen