Alles zat zwerfhond Chiquita tegen. Ze is verlamd aan beide achterpoten en leefde in een van de gevaarlijkste wijken van Lima, Peru. Ook leed ze aan diverse ziektes en huidaandoeningen. Eerder heeft ze een rolstoeltje gehad om zich voort te bewegen, maar dat werd gestolen. Een Iers stel had zo met Chiquita te doen toen ze een hartverscheurend filmpje van het zich voortslepende hondje zagen, dat ze een actie opstartten om fondsen voor haar te werven via YouCaring.

verlamd
Chiquita | Foto via YouCaring

Chiquita werd in september van de straat gehaald door dierenwelzijnsmedewerkers, die haar naar dierenarts Tito Bezada Chavez in Lima brachten. Daar werd het hondje zo goed mogelijk behandeld, maar de financiële middelen waren dusdanig beperkt dat hulp uit Noord-Amerika of Europa dringend nodig was om Chiquita een tweede leven te geven. Martin and Eugeniya O’Regan–Pevchikh uit Ierland zagen op een filmpje op internet hoe Chiquita zich voortbewoog en besloten dat ze haar wilden helpen.

Via YouCaring begon het stel eind september geld in te zamelen om de medische kosten te kunnen betalen van de dierenkliniek in Lima en het vervoer naar degene die Chiquita wilde adopteren, in het Amerikaanse Rhode Island.

“De dierenwelzijnsactivisten in Lima zijn toegewijde, onbaatzuchtige mensen, die dagelijks vele problemen tegenkomen. Ze spreken geen Engels, hebben veel moeite om fondsen te werven en hebben zo goed als geen kennis van Engelstalige platforms als YouCaring.”

De actie van het Ierse paar had succes. Er is meer geld opgehaald dan nodig voor de verzorging van Chiquita, een nieuwe rolstoel en het transport naar haar nieuwe thuis. Ook het extra geld zal goed worden besteed, aan de medische verzorging van andere straathonden in Lima, die deze hulp zo hard nodig hebben.

“We geloven dat het goed is het resterende geld te gebruiken om andere honden in Peru te helpen, honden die niet zo veel geluk hebben gehad als Chiquita.”

Zo leefde Chiquita op straat. Gelukkig heeft ze nu een veel beter leven in het verschiet: eind oktober is ze gearriveerd in Rhode Island. 

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde