Pacifische sardines worden met uitsterven bedreigd. Naar schattig waren er in november nog maar 378.000 ton van deze sardines. Ter vergelijking in 2000 waren dit er nog 1,5 miljoen ton. Pacifische sardines zijn iets groter dan normale sardines.

Pacifische sardines
Pacifische sardines | Foto: brian.gratwicke / Foter.com / CC BY

De westkust van Noord-Amerika heeft één van de meest levendige en diverse ecosystemen van de wereld. Dit komt vooral door de aanwezigheid van grote scholen van kleine vissen zoals Pacifische sardines. Wanneer ze daadwerkelijk uitsterven zullen tientallen andere diersoorten zoals zeevogels, walvissen, haaien, dolfijnen, zalm en tonijn hierdoor in de problemen raken, voor zover dat nu al niet aan de orde is, aangezien sardines een belangrijke voedselbron zijn voor deze diersoorten.

Welke dieren zich voeden met sardines, laat onderstaande illustratie zien, klik op foto voor grotere versie

Voedselketen Pacifische sardines
Predatoren Pacifische sardines

Ook zijn sardines een belangrijk onderdeel van de commerciële visserij. Wanneer er geen sardines meer zijn wordt de druk voor de visserij verhoogd om soortgelijke vissen te gaan bevissen, waar wel grotere aantallen van zijn en wordt het probleem domweg verplaatst.

Populaties van vissen kunnen sterk fluctueren. Het komt soms onverwachts dat een soort opeens met uitsterven bedreigd wordt, zoals in dit geval de sardines. Meer dan een derde van de vangst van zeevissen bestaat uit vissen die een bron van voedsel zijn voor andere dieren, zoals het geval bij Pacifische sardines. Meestal worden ze door mensen gebruikt voor industriële doeleinden zoals voedsel voor vee. Ook worden ze gebruikt om te voeren aan kweekvissen.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser