Veehouder Adriaan S. uit Minderhout, net over de grens in België, heeft in het voorjaar van 2013, 231 varkens de dood in gejaagd door ze te laten verhongeren. Dat meldt het Gazet van Antwerpen. De boer had een geschil met een andere veehouder die zijn stallen huurde en hij weigerde de dieren te eten te geven, waardoor ze om het leven kwamen. De eigenaar van de varkens eist 61.000 euro schadevergoeding.

Minderhout - verhongeren
Foto: Wikimedia Commons

Een varkenshouder uit Oost-Vlaanderen huurde in oktober 2012 stallen van S. om daar zo’n 1300 varkens te plaatsen. Een huur van €5.000 per maand moest worden neergeteld. Maar de varkenshouder hield zich volgens S. niet aan zijn afspraak. slechts een gedeelte werd betaald.

“We kregen uiteindelijk op 26 maart een telefoontje van de eigenaar van de varkens”, zegt openbaar aanklager Sarah Boogers. “Hij had al een week geen contact meer gehad met S. en de stallen waren volledig afgesloten. Nochtans hing er wel een indringende geur die wees op kadavers van varkens.”

Na huiszoeking bleek dat er bijna honderd dode varkens in de stal lagen. Tientallen dode varkens waren in verschillende staat van ontbinding. De overige dieren waren ondervoed. Tijdens een verhoor gaf S. direct toe dat hij de dieren inderdaad sinds enkele dagen geen eten meer had gegeven, ondanks dat de voedersilo’s een week eerder, op 18 maart, nog volledig vol zaten.

“Ik werd niet tijdig betaald, dus ben ik er nog maar sporadisch geweest. De dode krengen? Daar had ik geen tijd voor om die op te ruimen.”

Na verder onderzoek bleek dat er in de maanden vooraf nog meer dieren zijn omgekomen.

“Tussen januari en maart 2013 zijn er door Rendac 164 dode varkens opgehaald”, zegt Sarah Boogers. “Reken daarbij ook nog eens de tientallen kadavers die de inspecteurs hebben aangetroffen en we komen op 231 varkens die door ontbering zijn omgekomen.”

S. riskeert een geldboete en een levenslang verbod tot het houden van dieren. Op 4 februari doet de rechter uitspraak.

Bron: Gazet van Antwerpen ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor