Voor de massaproductie van veevoer voor de wereldwijde, intensieve veehouderij verdwijnen grote delen van het natuurlijke leefgebied van iconische diersoorten. De Sumatraanse olifant, de jaguar en de Afrikaanse pinguïn worden mede hierdoor met uitsterven bedreigd. Over de vraag ‘Hoe stoppen we de schadelijke gevolgen van de veehouderij voor wilde dieren en voor de aarde?’ organiseert Compassion in World Farming (CIWF) op 5 en 6 oktober in Londen de internationale conferentie ‘Extinction and Livestock’.

Extinction and Livestock’
Ontbossing voor sojateelt | Foto: Alfonso/Wikipedia

De conferentie wordt samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF) en met steun van o.a. het Europees Milieubureau (EEB) en de Universiteit van Winchester georganiseerd. Experts en stakeholders op het gebied van natuurbescherming, landbouw, land- en watermanagement, milieu, dierenwelzijn, klimaatverandering, bossen, ethiek, voedselbeleid en voedselveiligheid komen er samen. Het doel is om nieuwe initiatieven en samenwerkingen te ontwikkelen voor een voedselsysteem dat niet ten koste gaat van natuur, dieren, mensen en de aarde.

Nieuw voedselsysteem
De huidige intensieve veehouderij verbruikt massaal onze beperkte natuurlijke bronnen, vormt een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit en leidt tot voedselongelijkheid. In een wereld waar natuur verdwijnt, diersoorten uitsterven en miljoenen mensen honger lijden, is het noodzaak te werken aan een geheel nieuw voedselsysteem. De organisatoren roepen beleidsmakers, organisaties en individuen op om deel te nemen aan de conferentie en mee te werken aan oplossingen.

De organisatie stelt een beperkt aantal gratis deelnameplaatsen ter beschikking. Voor deelname en de voorwaarden, zie de website.

Sprekers
Sprekers zijn onder andere schrijver en activist Raj Patel, ecoloog en schrijver Carl Safina, Wereldvoedselprijswinnaar Hans Herren, en Speciale VN-Rapporteur voor het Recht op Voedsel Hilal Elver. Ook zijn er bijdragen van antropologe Jane Goodall, auteur Yuval Noah Harari (bekend van de boeken‘Sapiens’ en ‘Homo Deus’) en van mensenrechtenexpert Olivier de Schutter. Het volledige programma wordt in mei bekend gemaakt.

Ook Compassion in World Farming’s CEO, Philip Lymbery, zal spreken op de conferentie. Hij schreef twee boeken over de schadelijke impact van de intensieve veehouderij. In maart dit jaar verscheen ‘Dead Zone: Where the Wild Things Were’, dat ingaat op de verwoestende gevolgen voor wilde dieren. Eerder verscheen zijn bestseller ‘Farmageddon: the true cost of cheap meat’.

Persbericht Compassion in World Farming