Het bedrijfsleven wint terrein in het innemen van het leefgebied van bijna 300 koala’s in het zuidoosten van Australië (Nieuw-Zuid-Wales). Door de komst van een kolenmijn zou het huidige leefgebied van circa 262 koala’s worden vernietigd. De bedoeling is om de in het gebied levende koala’s te verplaatsen alvorens het gebied plat te gooien.

kolenmijn
Photo Credit: MoiVous via Compfight cc

De uitspraak is gedaan door de rechtbank van Nieuw-Zuid-Wales (NSW land and environment court). Aangezien er (nog) geen toonaangevend bewijs is dat de koala’s met uitsterven worden bedreigd door de komst van de mijn, zijn het de koala’s die verbannen worden uit hun habitat.

Het aantal koala’s in Australië is de laatste jaren drastisch gedaald. Volgens verschillende dierenbeschermingsorganisaties zullen de dieren, als het zo doorgaat, binnen nu en 30 jaar uitgestorven zijn. Hoogstwaarschijnlijk is deze sterke daling te wijten aan boskap, branden en klimaatverandering.

Koala’s en boskap
Koala’s leven op een zeer specifiek, eentonig en kieskeurig dieet. Weinig andere dieren kunnen de bladeren van de eucalyptusboom verdragen. Daarnaast drinken ze nauwelijks water aangezien ze voldoende vocht uit hun voedsel kunnen halen. Er zijn zo’n 600 soorten eucalyptusbomen; de koala accepteert hiervan maar 30 soorten als voedsel. Hun eenzijdige dieet zorgt ervoor dat ze overal verdwijnen waar de juiste eucalyptusbomen ontbreken.

Koala’s en bosbranden
Het leven van een koala is volledig ingericht op de eucalyptusbomen. Als er een bosbrand is verbranden de meeste koala’s mee met de bomen. Wanneer ze de vlammenzee onverhoopt toch overleefd hebben, is de kans groot dat ze alsnog sterven door gebrek aan voedsel (hun voedsel is immers verdwenen). De dieren die aan de rand van het gebied verbleven, en de vlammen konden ontvluchten, maken meer kans om te overleven. Eucalyptusbomen groeien erg snel weer terug op verbrande aarde, want door de hitte van een bosbrand knappen de zaden open en kunnen zo verspreiden. Tegenwoordig zijn er helaas meer bosbranden dan ooit, waardoor het natuurlijke evenwicht verstoord is en de koala’s steeds meer bedreigd worden.

eucalyptus
Foto: Wikimedia Commons

Koala’s en klimaatverandering
Door de wereldwijde stijging in temperatuur komt een hittegolf in Australië steeds vaker voor. Wanneer er niet voldoende schaduwrijke bomen zijn, lopen koala’s kans op oververhitting en uitdroging. PiepVandaag heeft eerder geschreven over de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek uit 2009 waarbij een deel van de koalapopulatie gevolgd werd. Hieruit bleek dat een kwart van de gevolgde dieren gestorven zijn ten gevolge van een hittegolf. Het aantal koala’s zal flink afnemen wanneer hun leefomgeving niet in stand gehouden wordt.

Helaas wordt de huidige wereld waarin we leven voornamelijk geregeerd door geld en macht. Dieren spitten in zulke situaties vrijwel altijd het onderspit. Door de daling van de steenkoolprijzen en de afnemende vraag vanuit China, zijn Australische mijnen niet langer winstgevend. Doordat de mijn dan waarschijnlijk niet het gewenste resultaat op zal leveren, bestaat de kans dat er van het plan wordt afgezien. Hopelijk een goede kans voor de koala’s om hun huidige leefgebied te behouden. Een sprankje hoop voor de koala’s in hun strijd om te overleven.

Bron ©PiepVandaag.nl Inge van der Heide