Wederom is een dierentuin in Denemarken in opspraak geraakt, nadat deze een gezonde leeuw heeft gedood. Het dier werd negen maanden geleden in de dierentuin van Odense afgemaakt, omdat het park een “overschot” aan leeuwen had. De dierentuin gaat de gedode leeuw voor het oog van bezoekers ontleden.

Leeuw
Foto: Unsplash.com

Begin vorig jaar ontstond er in Denemarken ook al ophef, toen de dierentuin van Kopenhagen een jonge giraf doodde, Marius. Na zijn dood was er een openbare autopsie, waarna de 18 maanden oude giraf in stukken werd gesneden en voor het oog van het publiek, waaronder kinderen, aan de tijgers en leeuwen in de dierentuin werd gevoerd.

Ruim een maand later werden in dezelfde dierentuin vier gezonde leeuwen gedood, omdat ze “te veel” waren. Het ging in dit geval om een oudere leeuw, een leeuwin en twee welpjes. De dierentuin had eerder een nieuw, jong mannetje aangetrokken, om te paren met twee leeuwinnen die in 2012 geboren zijn. De twee oudere leeuwen werden daardoor overbodig en de welpjes, van tien maanden oud, waren te jong om zonder hun moeder te kunnen.

Boventallig

Bijna elke dierentuin heeft te maken met dieren die boventallig zijn. Hoewel deze dieren gezond zijn, worden ze door de dierentuin gedood, omdat er geen plek voor ze is of omdat ze niet in het fokprogramma passen. Dierenverzorger Michael Wallberg Sørensen van de Odense Zoo verklaart:

“Natuurlijk doen we er alles aan om te vermijden dat we dieren moeten doden en we probeerden de leeuw naar andere dierentuinen over te brengen. Maar het kan heel moeilijk zijn om de zaken vlot te laten verlopen met dieren in gevanschap en ruimte is een beperkende factor. In dat geval moeten we prioriteiten stellen”.

In Denemarken wordt geschokt gereageerd op de plannen om de leeuw in het openbaar te ontleden. Sørensen:

“De reden waarom we de leeuw ontleden is omdat we geloven dat er veel te leren valt van de dissectie van een leeuw”.

De leeuw zal aanstaande donderdag 15 oktober in het openbaar worden ontleed. De dierentuin verwacht een groot aantal toeschouwers, waaronder ook veel kinderen.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor