Afgelopen week hebben olifantenstropers in de Republiek Congo vier mannen doodgeschoten. Volgens officiële berichten van Congo’s Garamba National Park volgde een groep van tien dierenbeschermers het signaal van de voetband van een olifant, die door de stropers was gedood. Dit signaal leidde hen tot het kamp waar de stropers zich ophielden. Zij openden direct het vuur op het tiental die in de minderheid waren, waarbij vier van hen werden gedood.

Garamba National Park - luchtfoto - dierenbeschermers
Garamba National Park vanuit de lucht | Foto: Nuria Ortega [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Een helikopter werd ingeschakeld om de overige zes mannen te redden. Eén van hen was ernstig gewond. Tijdens het vuurgevecht raakte de helikopter zwaar beschadigd en was het onmogelijk om terug te keren om de lichamen van de gedode mannen op te halen.

Onder de gedode mannen bevonden zich drie rangers, Anselme Kimbesa Muhindo, Andre Gada Migifuloyo en Djuma Adalu Uweko, en Kolonel Jacques Sukamate Lusengo van het Congolese leger, die assisteerde bij de patrouilles. Zij laten hun vrouwen en in totaal veertien kinderen achter.

De moord op de vier dierenbeschermers volgt kort op de Global March for Elephants, Rhinos and Lions, die vorige week zaterdag 5 oktober plaatsvond. Duizenden mensen ter wereld demonstreerden gezamenlijk tegen het afslachten van deze majestueuze dieren.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor