De politie heeft vorige week in samenwerking met de NVWA, twee volwassen honden en achttien puppy’s in beslag genomen. De honden werden weggehaald uit een woning in het Laakkwartier-West in Den Haag. Twee verdachten die de puppy’s zonder de verplichte inentingen en te jong te koop aan hebben aangeboden zijn aangehouden.

Yorkshire terriër-pup - wederom honden in beslag
Yorkshire terriër-pup | Foto: Pixabay.com

Het is overigens al de derde keer, in anderhalf jaar tijd, dat deze verdachten, twee mannen van 29 en 32 jaar uit Den Haag, worden aangehouden. Eerder werden bij hen in Rotterdam en Den Haag in totaal 45 honden in beslag genomen.

Geheim luik

Bij de inval in het huis vorige week viel het de politie en NVWA meteen op dat er een luik in de vloer zat, dat scheef lag. In de kruipruimte eronder bleken zich veertien hondjes te bevinden. Het gaat om drie shih-tzu’s en elf Yorkshire terriërs. In de kruipruimte had ook een van de verdachten zich verstopt. Boven de grond bevond zich de tweede verdachte en liepen nog drie chihuahua-pups, twee volwassen dieren en een Pekinees.

Aad Weeda van het milieuteam van de politie-eenheid Den Haag verklaart:

“Samen met de collega’s van de dierenpolitie hebben we al eerder onderzoek naar hun praktijken gedaan. De verdachten zijn toen ook aangehouden. De laatste zaak loopt nog, daar voegen we nu deze zaak bij. Ook gaan we het geld terugvorderen dat ze met deze illegale hondenhandel hebben verdiend. Verder moeten de eigenaars het transport, de huisvesting en de verzorging van de pups betalen”.

De NVWA ontdekte bij een tussentijdse controle dat de verdachten gewoon met hun handel doorgingen en ondernamen daarop actie. Weeda:

“De verdachten importeren de hondjes vanuit Polen voor ongeveer 75 euro per stuk. Hier verkopen ze ze voor gemiddeld driehonderd euro. In ons onderzoek kijken we onder andere naar de verkoopadvertenties die ze op Marktplaats.nl en andere verkoopsites zetten, om uit te rekenen hoeveel geld ze hebben omgezet. Dat bepaalt uiteindelijk hoe hoog de ontneming is”.

Bron: Politie.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.