Een octopus is lopend over de bodem van de zee met twee halve kokosnoten onder zijn armen op camera vastgelegd. Het onderstaande filmpje levert één van de meest opmerkelijke beelden van het gebruik van voorwerpen door dieren op.

Stelende octopus
Stelende octopus | Screenshot video

Dr. Norman, hoofd van de wetenschapsafdeling van het Victoria Museum in Australië, laat weten:

“Ik vind het verbazingwekkend dat deze armen die bestaan uit pure spieren zich omzetten in starre pootjes zodat de octopus kan rennen als een highspeed-spin. Het komt aan op een geweldige behendigheid en coördinatie van acht armen en honderden zuignappen”.

Lachspieren

Het had niet veel gescheeld of dit bijzondere filmpje was verloren gegaan. De actie van de octopus werkte namelijk zo op de lachspieren van Julian Finn, onderzoeker voor het Victoria Museum, dat hij bijna verdronk door het lachen.

“Ik verdronk bijna door het lachen toen ik dit voor de eerste keer zag. Ik wist dat de octopus iets zou doen, maar ik had niet verwacht dat hij een kokosnoot zou oppakken en er mee weg zou rennen”.

Op plekken op de zeebodem waar er weinig is om je als octopus in of achter te verstoppen vormen de kokosnoten een prima schuilplaats. Onderzoekers zeggen dat het filmpje het eerste bewijs oplevert van een octopus die gebruikt maakt van materiaal dat hij in de zee tegenkomt. Hierdoor behoren de octopussen tot een klein groepje andere dieren, zoals apen, zoogdieren en bepaalde vogels, waarvan bekend is dat zij voorwerpen gebruiken.

De octopus op het filmpje is niet de enige die is gespot met kokosnoten onder zijn arm, er zijn meerdere beelden waarop octopussen tot wel 20 meter met kokosnoten over de bodem van de zee lopen. Als een octopus maar één helft van een kokosnoot heeft gevonden is dat geen probleem voor hem, hij draait de kokosnoot om en gaat eronder liggen.

Onderzoekers denken dat de octopussen voorheen gebruik maakten van grote schelpen als schuilplek, maar zijn geswitcht naar kokosnoten sinds deze door veelvuldige menselijke consumptie met grote regelmaat op de bodem van de zee terechtkomen.

Bronnen: The Dodo, BBC ©PiepVandaag.nl Lianne Raat