Houd afstand van zeehonden op het strand! Dat is de oproep van de Dierenambulance Den Haag nadat zij recent een zeehond van het strand moesten halen die niet met rust gelaten werd door de strandgangers. Jonge zeehonden hebben veel rust nodig, maar hun hoge aaibaarheidsfactor zorgt ervoor dat zij daarbij regelmatig gestoord worden door mensen.

laat zeehonden op het strand met rust
Deze jonge zeehond werd door de badgasten niet met rust gelaten (22 juli 2020) | Foto: via Dierenambulance Den Haag

Op woensdag 22 juli alarmeerde de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade vanuit Kijkduin de dierenambulance: er lag een jonge zeehond op het strand met een grote groep mensen om hem heen. Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag:

“De zeehond wilde uitrusten, maar werd hoe langer hoe meer gestrest. De rust werd hem door de mensen niet gegund. En terug het water in durfde hij ook niet met al die drukte om zich heen. De reddingsbrigade besloot de zeehond mee te nemen en ons in te schakelen.”

Bij aankomst controleerde een ervaren dierenambulancemedewerker het zeehondje op verwondingen en vond er overleg plaats met EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren). Anouk Korporaal vertelt:

“Het zeehondje was vier tot zes weken oud en niet meer afhankelijk van zijn moeder. Zijn gewicht was in orde. De zeehondenwachters van EHBZ besloten dat het zeehondje verplaatst kon worden naar een rustig stuk strand. Daar kon het dier in alle rust bijkomen en werd het nog 24 uur gemonitord om te zien of het echt goed ging.”

laat zeehonden op het strand met rust
Jonge zeehond in de ‘banaanhouding’ | Foto: publiek domein

Meer zeehonden op het strand

Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee. Dus zien we ze ook steeds vaker op de drukke stranden rondom Den Haag. Anouk:

“We hopen dat mensen afstand houden, minimaal 25 meter, en ook anderen vragen om afstand te houden en hun hond aan te lijnen. De dieren worden gestrest van mensen, kinderen en honden om zich heen. Daarbij zijn het wilde dieren en kunnen ze lelijk bijten, ook naar kinderen en honden.”

laat zeehonden op het strand met rust
Jonge grijze zeehond | Foto: publiek domein

Gezond of gewond? Laat ze met rust!

Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal heel alert en komen naar het strand om op adem te komen. Anouk Korporaal:

“Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet. Dit is de prachtige natuur van Den Haag!”

https://www.facebook.com/Dierenambulancedenhaag/posts/3416518545037038

Wat kun je wel doen?

Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest, of ligt er een zeehond op een heel druk stuk strand, bel dan in het gebied rond Scheveningen met Dierenambulance Den Haag op 070-3282828, of bel Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) via 088-2747795 (Zuid-Holland en Zeeland), 0595-526526 (Zeehondencentrum Pieterburen, Noord-Holland, Friesland en Groningen) of 0222-317741 (Ecomare op Texel). Je kunt ook de strandwachten van de plaatselijke reddingsbrigade waarschuwen om te helpen het publiek op afstand te houden. Zij kunnen indien nodig de regionale dierenambulance bellen voor hulp. Wanneer strandgangers het dier bewust lastigvallen zonder goede bedoelingen bel dan ook met de dierenpolitie op 144. Benader het dier nooit zelf en hou honden aan de lijn!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl