Negen leden van de meest beruchte bende in illegale dierenhandel in het zuiden van Afrika zijn veroordeeld tot opgeteld ruim 56 jaar cel. Malawi, waar het Lin-Zhang-syndicaat opereerde, heeft hiermee forse schreden gezet in het uitbannen van de handel in ivoor en beschermde diersoorten.

56 jaar cel
56 jaar cel, onder meer voor handel in tanden van Nijlpaarden | Foto: publiek domein

Jarenlang hebben autoriteiten bewijs verzameld tegen het Lin-Zhang-syndicaat. Nu zijn negen prominente leden van deze bende veroordeeld in Malawi. Ze zijn allemaal schuldig bevonden aan handel in ivoor, hoorns van neushoorns, tanden van nijlpaarden en schubdieren. De spil van het syndicaat is Yunhua Lin, die naast handel in beschermde diersoorten ook veroordeeld is voor witwassen en samenzwering. Zijn vrouw Quinhua Lin werd in mei 2019 al opgepakt voor het bezit van neushoornhoorn.

56 jaar cel
Neushoorn | Foto: publiek domein

Hotspot

Malawi is geografisch gezien een hotspot voor stropers en illegale handelaren omdat het land grenst aan Tanzania, Mozambique en Zambia. Vooral olifanten in nationale parken worden bedreigd in deze landen. Ivoor is namelijk een lucratief product. In Malawi is de populatie van olifanten in 20 jaar gehalveerd.

De stroperij wordt gestimuleerd door zwarte markten in Zuidoost-Azië en China. De ivoorhandel heeft volgens de Verenigde Naties een geschatte waarde van 23 miljard Amerikaanse dollar (ruim 19,5 miljard euro) per jaar. Internationale misdaadsyndicaten zoals Lin-Zhang faciliteren de handel en transport van het ivoor.

56 jaar cel
Afrikaanse olifant | Foto: publiek domein

Dankzij het doorzettingsvermogen van de betrokkenen is het gelukt om een van Afrika’s meest actieve internationale misdaadsyndicaten te ontmantelen. Mary Rice, directeur van de Environmental Investigation Agency (EIA), is trots op de autoriteiten van Malawi:

“Het bestrijden van misdaad op deze schaal vereist samenwerking, moed en vastberadenheid. Andere Afrikaanse landen die last hebben van de illegale handel in wilde dieren doen er goed aan dit voorbeeld te volgen.”

Totaal 56 jaar cel

Jarenlang deden de autoriteiten weinig aan de illegale handel. De pakkans was klein en het kwam nooit tot een celstraf. Dat is nu wel anders: de autoriteiten zijn intensief bezig geweest het stropen en vooral de handel uit te bannen. Quinhua Zhang, Yunhua Lin en nog een bendelid zijn veroordeeld tot 11 jaar cel. De andere leden kregen tussen de 1,5 en 8 jaar celstraf. Directeur Brighton Kumchedwa van Malawi National Parks and Wildlife is blij met de uitspraken van de rechter:

“De boodschap is luid en duidelijk: Malawi is niet langer een speeltuin voor criminelen zoals Lin en Zhang. Dit is een overwinning voor Malawi – en vooral voor het wild.”

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma