Deze week heeft Stichting AAP heeft twee welpjes uit Duitsland gehaald, die door een particulier met een nogal bizarre jongensdroom via internet waren gekocht. De leeuwtjes waren nog geen twee maanden oud toen de fokker in Roemenië ze van hun moeder scheidde en naar Duitsland verscheepte, waar ze werden afgeleverd bij de hoogste bieder. Hun nieuwe eigenaar, die altijd al een paar leeuwtjes had willen hebben, stopte de diertjes vervolgens in een kamertje in zijn woonhuis. Zonder ook maar enige voorzorgsmaatregelen te hebben genomen. Het duurde dan ook niet lang voordat Marley en Elsa via een raam wisten te ontsnappen en in paniek door de buurt zwierven, waar omstanders ze uiteindelijk aantroffen op een parkeerplaats.

leeuwenwelpjes
Leewenwelpjes Elsa en Marley zijn gered door St AAP | © Stichting AAP

Gelijk werd de hulp van de brandweer ingeschakeld die zowel de omstanders als de leeuwtjes wist te kalmeren en de dieren terugbracht naar hun eigenaar. Tegen die tijd had niet alleen de Duitse pers lucht gekregen van de situatie, maar waren ook de Duitse autoriteiten gealarmeerd. Zij constateerden dat deze man niet over de juiste papieren beschikte, waarna de diertjes in beslag werden genomen en tijdelijk ondergebracht bij een plaatselijke dierentuin. Na drie maanden kon Stichting AAP de jonge leeuwtjes daar eindelijk ophalen en naar de Spaanse vestiging AAP Primadomus brengen. Hier zijn zij inmiddels veilig aangekomen.

Dat zoiets vandaag de dag in een West-Europees land kan gebeuren, klinkt wellicht onwerkelijk. Toch zijn Marley en Elsa geen uitzondering. Talloze dieren zijn, net als deze welpjes, slachtoffer van de internethandel, weet AAP-directeur David van Gennep.

“Helaas is het in Duitsland nog steeds niet verboden om dergelijke exotische dieren als huisdier te houden, zolang maar aan de juiste voorwaarden wordt voldaan. Dit maakt Duitsland een interessante afzetmarkt voor de illegale handel via internet en voor fokkers in Roemenië en Tsjechië, waar de dieren vaak vandaan komen. Het verhaal van Marley en Elsa is een perfect voorbeeld waarom AAP niet alleen dieren opvangt, maar zich ook volop inzet voor betere wet- en regelgeving. Alleen dan kan er een definitief einde gemaakt worden aan dit soort praktijken.”

Voor Marley en Elsa is het vreselijke avontuur gelukkig ten einde. De komende weken zal blijken hoeveel schade zij door alle stress hebben opgelopen. Eén ding is zeker; ze zijn veel te vroeg bij hun moeder weggehaald en dat laat hoe dan ook zijn sporen na.

Persbericht Stichting AAP