Als galgo kun je het slecht treffen op deze aardbol. Iker is zo’n voorbeeld van wat je als dier allemaal te verduren krijgt door het handelen van mensen. Hij is als pup gebruikt door mensen die zich bezighouden met hondengevechten. Om de honden op te jutten voor het gevecht of als training maakt men gebruikt van kippen, hanen, katten, andere honden, en zelfs pups. Het weerloze dier wordt tussen de honden die moeten vechten gegooid. Deze zijn overigens net zo weerloos, het is niet zo dat deze honden ervoor hebben gekozen om als vechthond te worden gebruikt! Eenmaal verscheurd was Iker verder nutteloos en werd hij gedumpt, hevig bloedend en meer dood dan levend lag hij aan de kant van de weg.

galgo

Gered!
Gelukkig is er naast de groep mensen die dit soort walgelijke praktijken uitvoert, ook nog een groep mensen die probeert te redden wat er te redden valt. Iker is gelukkig in handen van deze laatste groep terecht gekomen, door een dierenarts behandeld en uiteindelijk hersteld van zijn verwondingen. Dit alles dankzij BaasGalgo die zijn opvang en 7 (!) operaties hebben geregeld en betaald. Stichting GINN heeft ervoor gezorgd dat hij uiteindelijk naar Nederland kon komen. Als je de littekens over zijn hele lijf ziet is het echt vakwerk geweest van de dierenarts, die onder vaak slechte omstandigheden en een beperkt budget toch heeft kunnen zorgen dat het goed gekomen is. Iker heeft voldoende controle over zijn spieren en de huid is ondanks de littekens soepel genoeg gebleven om zonder pijn te kunnen lopen.

Met veel liefde, passie, kennis en kunde is er goed voor Iker gezorgd, maar er is nog één heel belangrijk deel in Ikers leven dat nog kapot is: hij is doodsbang voor andere honden! En dat kan ook niet anders als je start van het leven begint met bruut tot op het bot verscheurd worden door andere honden.

Weer leren vertrouwen
Het is een enorme uitdaging voor mij, om wat de dierenarts op het medische vlak heeft weten te bereiken, nu te evenaren op het mentale, gedragsmatige vlak. Zoals iedere vakman ben ook ik soms afhankelijk van het juiste ‘gereedschap’ en als het gaat om honden helpen dan is het enige juiste gereedschap… honden! Mijn guardians kennen het klappen van de zweep en doen niets liever dan meehelpen.

Om het Iker zo makkelijk mogelijk te maken, bijt Purple het spits af. De blije, vrolijke, super sociale en sterke kleine dondersteen heeft al heel wat bagage opgebouwd onder de veilige en betrouwbare vleugels van Blazer. Zij zorgt voor de eerste kleine stapjes, zodat het voor Iker niet meteen te veel is. Al snel komt Blazer erbij en samen nodigen ze Iker uit om voorzichtig kennis te maken met de eerste stapjes van sociaal spelgedrag.

Als Iker begint te ervaren dat hij op een veilige plek is met veilige honden, halen we ook Amigo erbij. Amigo, die eerst weer teruggestuurd werd naar Spanje vanwege agressie, is uiteindelijk door Cesar Millan bij Dagmar en Danielle geplaatst. Op verzoek van de makers van het programma heb ik de verdere begeleiding van Amigo toen op me genomen. Nu, een paar jaar later, als mooie afsluiting van de eerste stapjes van Iker, kunnen ze doen waar galgo’s goed in zijn… Samen met Amigo sprint Iker voor het eerst van zijn leven, vrij van angst, alle frustratie uit zijn zwaar beschadigde lijf!

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

©PiepVandaag.nl Bert van Straten, Pack Leader