Op de Veluwe worden tot 1 april 2021 maar liefst 6000 van de 7500 wilde zwijnen afgeschoten. Volgens de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland is dit nodig omdat de zwijnen voor overlast zorgen en de bossen kapotmaken. De werkelijke reden is volgens de Faunabescherming omdat jagers graag dieren doodschieten en de overlast bewust creëren.

wilde zwijnen
Op de Veluwe worden 6000 van de 7500 wilde zwijnen afgeschoten | Foto: ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Jagers hebben overal tentakels in de samenleving, waardoor bevriende ambtenaren in ruil voor een stukje wild op hun bord maar al te graag overstag gaan voor de enige pleziermoordenaar in de natuur: de mens.

Volgens Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland vormen de zwijnen een gevaar voor automobilisten, zorgen ze voor overlast in tuinen, eten het bos op en wroeten ze de bosbodem kapot, waardoor er niets meer zou willen groeien en de natuur uit balans is. De grootste schade zou echter plaatsvinden aan landbouwgewassen. En daarmee hebben we weer alle ingrediënten op een rij om de moordpartij op de Veluwe via de media bij de massa te rechtvaardigen.

Wilde zwijnen wroeten in een naaldbos, waar weinig groeit door de hoge zuurgraad en het gebrek aan licht | Foto: publiek domein

Eigen verantwoordelijkheid

De Faunabescherming is fel tegen het afschot van de 6000 wilde zwijnen en wijst er fijntjes op dat boeren zelf een verantwoordelijkheid hebben om schade door wilde zwijnen tegen te gaan. Harry Voss van de Faunabescherming:

“Het is eigenlijk heel simpel. Je moet ervoor zorgen dat het land goed afgebakend is en dan is het einde probleem.”

Er zouden volgens de betrokken partijen – inclusief de Dierenbescherming – slechts 2 wilde zwijnen per 100 hectare gewenst zijn, waarmee er ruimte overblijft voor 1500 dieren. De stilte in de bossen gaat dus komende 8 maanden niet doorbroken worden met geknor van zwijnen en zwijntjes op zoek naar eikels, kastanjes en beukennootjes, maar zal verstoord worden door het geknal van jachtgeweren, waarmee de jagers het ook nog eens onveilig maken voor normale mensen in het bos.

afschot 6000 wilde zwijnen Veluwe
Zeug met jongen | Foto: ©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

6000 wilde zwijnen vogelvrij

Het is bekend dat wilde zwijnen door jagers illegaal bijgevoerd worden zodat ze ‘lui’ worden, zich in het open veld begeven en een makkelijke prooi zijn voor een ‘faunabeheerder’ met een jachtgeweer op een hoogzit. De Faunabescherming constateert dan ook dat er door de jagers bewust een situatie wordt gecreëerd waardoor er (te) veel wilde zwijnen zijn. Harry Voss:

“Die willen veel schieten, dus die zorgen ervoor dat er veel voedsel in het veld is. De jagers creëren met veel voedsel eigenlijk de jacht voor de volgende jaren.”

Dat de Faunabescherming gelijk heeft blijkt uit het feit dat men het eerst uit de klauwen laat lopen, om vervolgens met een beroep op overlast voor boeren en burgers, het gevaar van aanrijdingen en omgewroete bosbodems de jacht te vergoelijken. Want als het aanwijsbaar uit de hand loopt zal vrijwel iedereen erkennen dat het zo niet langer kan en mag het schieten zonder veel kritiek beginnen.

afschot 6000 wilde zwijnen Veluwe
Foto: ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Eikels

Het afschot moet ook per direct beginnen, want als er eenmaal weer eikels aan de boom zitten – in plaats van rond te lopen met een jachtgeweer – verdwijnen de wilde varkens het bos in en wordt het afschot lastiger, aldus de woordvoerder van FBE Gelderland.

afschot 6000 wilde zwijnen Veluwe
6000 Veluwse wilde zwijnen vogelvrij verklaard | Foto: publiek domein

Leugens en sprookjes

Met open ogen tuint Nederland in de sprookjes die ons voorgehouden worden, zoals de leugens die bedacht worden over dierenwelzijn in de vee-industrie, of het belang van de (plezier)jacht, die er alles aan zal doen om zichzelf in stand te houden. Maar er komt een moment dat het licht gaat branden en de knop omgaat. En daar werken wij met House of Animals en AnimalsToday keihard aan, iedere dag weer.

Bronnen:

Natuurlijk wildbeheer op de Veluwe wordt mogelijk dankzij de wolf

.
©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur