De orang-oetan behoort tot de meest intelligente dieren ter wereld, maar helaas gaat het erg slecht. Zijn leefgebied wordt steeds meer ingeperkt, waardoor hij in zijn voortbestaan wordt bedreigd.

Orang-oetan baby
Foto: prajuvikas via Compfight cc

Orang-oetan betekent “bosmens” in het Maleisisch. Deze mensapen brengen zo’n 90% van hun tijd klimmend in bomen door. Mannetjes kunnen hun armen wel ruim twee meter uitrekken! Zelfs slapen doen ze in nesten van takken en bladeren, hoog in de bomen. Ze gebruiken grote bladeren als paraplu’s wanneer het regent.

Door de steeds meer toenemende vraag naar palmolie worden steeds meer bossen gekapt en valt het leefgebied van de orang-oetan letterlijk als dominostenen om.

Ecosysteem stort in
Als de orang-oetan uitgestorven raakt, betekent dit niet alleen dat de wereld een prachtig dier armer is, maar het hele ecosystem van het regenwood waarin hij leeft dreigt in elkaar te storten. Doordat de oran-oetan het hele bos afstruint en het fruit dat hij vindt eet, verspreidt hij de zaden ver en wijd, waardoor het bos gezond blijft. Wanneer de orang-oetan zich niet vrij kan voortbewegen, zullen ook zaden niet langer goed verspreid worden, waardoor plant- en boomsoorten kunnen uitsterven.

Koop land!
In Borneo, waar al 80% van het leefgebied van de orang-oetan is vernietigd, kan zelfs een klein stukje beschermd gebied een groot verschil maken, omdat het reservaten met elkaar in verbinding kan brengen. Hierdoor kan de orang-oetan zich wijder verspreiden. En dat is precies wat Avaaz probeert te doen met de nieuwe campagne: land tussen natuurgebieden en reservaten in Maleisië opkopen, om de beschermde gebieden zo met elkaar in verbinding te brengen. Voor slechts 2 euro kan 110m2 vrijgekocht worden, voor 6 euro 328m2 en voor 24 euro 1313m2. Als je mee wilt hebben land vrij te kopen en zo de orang-oetans te helpen, klik dan hier. Ruim 40.000 mensen zijn je al voor gegaan!

Bron: Avaaz ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor