De wasbeerhond is een prachtig dier. Veel mensen hebben er misschien niet van gehoord, maar kennen ze hem tóch wel: ze zien hem dagelijks op straat in de vorm van een bontkraag aan de jassen van mensen. Wat weten we eigenlijk over de wasbeerhond?

Wasbeerhondjes
Foto Wikipedia

De wasbeerhond is ook wel bekend onder de naam marterhond (Nyctereutes procyonoides). Het is een roofdier en is familie van de hond. Oorspronkelijk komt de wasbeerhond voor in Oost Azië, maar tegenwoordig leven er ook wasbeerhonden in Europa.

Geen familie van de wasbeer
De wasbeerhond dankt zijn naam aan zijn opvallende gelijkenis met de gewone wasbeer (Procyon lotor). Toch zijn ze niet aan elkaar verwant. De wasbeerhond is groter dan de wasbeer, met een kortere, egaal gekleurde staart en heeft kortere oren. Hij heeft een geelbruinige vacht. In de vrije natuur leven deze roofdieren vooral in bossen vlakbij water.

Voedsel en leefomstandigheden
Wasbeerhonden zijn echte nachtdieren en eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel:  knaagdieren, amfibieën, hagedissen,vissen, insecten en vogels, maar ook vruchten, noten en knollen. Wasbeerhonden zijn monogame dieren en leven met de hele familie samen in één hol. In koude streken houden de dieren een winterslaap.

Wasbeerhonden leven vooral in bossen nabij rivierdalen, maar ook op grazige vlakten, in landbouwgebieden, buitenwijken en vlakbij meren kunnen ze worden aangetroffen. Ze hebben een voorkeur voor vochtige loofbossen met een dichte ondergroei. Oorspronkelijk leeft de wasbeerhond in  Siberië, Korea, Mantsjoerije, Mongolië, Vietnam en Japan.

Ontsnapt uit de bontindustrie
In de jaren ’30 zijn de wasbeerhonden ontsnapt uit pelsdierfokkerijen in Oost-Europa. In de jaren ’50 zijn ze expres uitgezet in West-Rusland en verwilderd, om te dienen als nieuw jachtdier. Ze komen nu in het grootste gedeelte van Noord- en Oost-Europa en in West-Rusland voor, met uitzondering van het zuiden. In Duitsand komen de dieren steeds meer voor, maar in Nederland zijn er nog maar een paar gesignaleerd.

Gedood om hun vacht
Wasberen worden met name in de Verenigde Staten gevangen vanwege plaagbestrijding en niet vanwege hun vacht. Die komen wel als restproduct in de bontbranche terecht. Vaak wordt gezegd dat de dieren op humane wijze worden gevangen, maar dat is slechts een illusie. Wasberen die gevangen worden met een wildklem zitten net zo lang vast totdat ze uit de val worden gehaald door de jager. Dit kan uren of zelfs wel meerdere dagen duren! De dieren lijden in de tussentijd ontzettend veel pijn en ze verminken zichzelf in hun pogingen om te ontsnappen. Sommige dieren bijten zelfs hun eigen poot af om zich te bevrijden. Met het gebruik van wildklemmen is het ook onvermijdelijk dat andere dieren, zoals vogels, honden, katten en soms ook runderen letterlijk in de vallen trappen en vast komen te zitten.

Bontvriendelijke en dieronvriendelijke merken
Nederlandse kledingmerken als Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow gebruiken het bont van de wasbeerhond in hun kleding. Dit bont komt veelal uit China, waar wasbeerhonden in fokkerijen onder verschrikkelijke omstandigheden worden gefokt en gedood. De onschuldige dieren worden hier anaal geëlektrocuteerd, doodgeslagen of soms zelfs levend gevild, alleen maar voor hun velletje.

Dit is onaanvaardbaar
Het is schokkend dat de Nederlandse kledingmerken Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow  meewerken aan deze wreedheid, terwijl duurzaamheid en diervriendelijkheid juist steeds belangrijker worden. Hier moet een einde aan komen! Bont voor Dieren strijdt al jaren tegen het gebruik van echt bont . Op de website www.bontkragen.nl staat veel informatie over de gebruikte dieren en productiemethoden van de bontkragen.

Jij kan helpen!
Wil jij ook iets doen om de dieren te helpen? Onderneem dan nu actie:
1) Print de poster van Bont voor Dieren (A4, zwart-wit) uit en hang deze goed zichtbaar aan lantaarnpalen, voor het raam of bij winkels.

2) Vraag posters aan bij Bont voor Dieren en hang deze goed zichtbaar voor het raam.

3) Roep de Nederlandse kledingmerken Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow op hun dieronvriendelijke beleid te beëindigen!

4) Heb jij bont gezien in de winkels? Meld het aan Bont voor Dieren!

Bronnen: Bont voor Dieren, Bontkragen.nl en Wikipedia

©PiepVandaag.nl 
Angelique Lagarde en Monique van Dijk Armor