De afgelopen weken zijn er opmerkelijk veel trekkende merels waargenomen boven de Noordzee. Het gaat dan vooral om de gebieden Texel, de kop van Noord-Holland en Zeeland. Vele tienduizenden merels hebben de oversteek over de Noordzee gemaakt vanuit Scandinavië. 

Merel
Merel | Foto: Wikimedia Commons

’s Nachts reizen
’s Nachts trekken de merels de Noordzee over. Zodra de zon onder is en de weersomstandigheden goed zijn, vertrekken de groepen vogels. Ze gebruiken onder andere sterren om te navigeren. Ze houden contact met elkaar door naar elkaar te roepen. De volgende ochtend arriveren de vogels in Engeland, België of Nederland.  Ze zijn op zoek naar bessen en wormenrijke velden, om aan te sterken en verder te trekken of om te overwinteren.

Problemen boven zee
Eind oktober zijn echter veel merels in de problemen gekomen. In de nacht van 27 op 28 oktober zijn de merels met noordenwind vertrokken vanuit Scandinavië, waarna ze ’s nachts boven de zuidelijke Noordzee en boven het Kanaal tegenwind en regen kregen te verduren. Vele merels zijn toen gedesoriënteerd en verzwakt geraakt. Uitgeput werden ze vanaf schepen waargenomen, laagvliegend over de golven, op zoek naar land. Velen van hen zullen het niet hebben gered.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl