Een historisch vonnis: voor het eerst in Duitsland is een veehouder veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het mishandelen van zijn dieren.

gevangenis
Vanwege de vele misstanden in een Duitse varkensstal, is een varkenshouder veroordeeld tot 3 jaar cel | Foto: schermafdruk video

De varkensboer kreeg drie jaar gevangenisstraf voor de rampzalige omstandigheden in zijn stallen in Merklingen, waardoor honderden varkens zijn gestorven of in opdracht van het Veterinair Bureau (Duitse NVWA) uit hun lijden moesten worden verlost. In totaal stierven 1.600 varkens in de smerige en overvolle stallen van de 56-jarige varkensboer. Twee van de varkens zouden door de veroordeelde boer met een voorhamer zijn gedood. De rechter sprak van een “Massadierenhel”.

De gruwelijke omstandigheden in de stallen van de varkensboer werden in 2016 vastgelegd door de organisatie SOKO Tierschutz en zijn in de rechtbank getoond als bewijs. De oprichter en voorzitter van Soko Tierschutz, Friedrich Mülln, laat weten:

“Eindelijk heeft een rechter het lef gehad om een taboe te doorbreken en misstanden in de industriële veehouderij streng te bestraffen.”

De beelden die SOKO Tierschutz in 2016 maakte zijn in onderstaand filmpje terug te zien. Let op schokkende beelden!

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Na het onthullen van de undercoverbeelden heeft de Duitse overheid de boerderij van de varkenshouder gecontroleerd. Naar aanleiding daarvan kreeg de boer een veehoudverbod opgelegd.

De procedure tegen de dierenactivisten van SOKO Tierschutz voor het maken van de undercoverbeelden in de varkensstallen is beëindigd na het betalen van een boete van honderd euro.

Het vlees van de stal in Merklingen was voorheen te koop onder diverse kwaliteitskeurmerken zoals Initiative Tierwohl (Initiatief Dierenwelzijn).

De officier van justitie is het niet eens met het vonnis van de rechtbank en gaat hiertegen in beroep.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Lianne Raat