Rodeo’s zullen misschien binnenkort tot het verleden behoren in Los Angeles. Een recente rodeo bij Staples Center in Los Angeles veroorzaakte veel protest en leidde ertoe dat de Los Angeles Dierenbescherming unaniem de motie steunde evenementen als deze te verbieden in de stad. De motie ligt nu bij het stadsbestuur van LA.

rodeo's
Evenementen als rodeo’s worden mogelijk verboden in Los Angeles | Fotocredit: Baker County Tourism Flickr via Compfight cc

Op 23 februari verzamelden zich honderden mensen bij het evenement in Staples Center, die protesteerden tegen de rodeo. Een filmpje van het protest en de misstanden in de arena:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Het stadsbestuur van Los Angeles heeft de laatste jaren een aantal stevige maatregelen getroffen, waarbij het gebruik van dieren in de entertainmentsfeer aan banden is gelegd. Waaronder een wet in 2017, waardoor het exploiteren van olifanten, slangen, tijgers en andere wilde of exotische dieren voor vele entertainmentdoeleinden werd verboden. Hierdoor kwam een einde aan circussen met dieren. Recentelijk werd er een soortgelijk wetsvoorstel ingediend voor de hele staat Californië.

Los Angeles verbood in 2014 het gebruik van olifantenhaken als trainingshulpmiddel bij olifanten, waardoor het circus Ringling Bros. and Barnum & Bailey versneld hun olifanten moesten verwijderen uit hun shows, voordat het circus er in 2017 helemaal mee stopte.

Heather Hamza, een verpleegkundige en dierenrechtenactiviste vertelt aan de dierenbescherming:

“Los Angeles en nu ook Californië hebben heel duidelijk gemaakt hoe wij over circussen denken. Circussen en rodeo’s lijken erg op elkaar. Circussen gebruiken wilde dieren en maken ze tam, en rodeo’s gebruiken tamme dieren en maken ze wild.”

Hamza zegt dat bij de dieren in rodeo’s kunstmatig doodsangst wordt opgewekt, door bijvoorbeeld stroomstoten, en dat ze vaak tijdens de rodeo ernstige verwondingen oplopen of het zelfs met de dood moeten bekopen. Ze noemt voorbeelden, waarbij paarden zichzelf dood hebben gelopen tegen een muur, stieren die hun poten of rug braken en kalveren die hun nek ernstig verwonden tijdens het ‘roping’, het vangen van kalveren met touwen. Ook doet Hamza een boekje open over evenementen, waarbij wilde koeien worden gemolken:

“Het is eigenlijk hetzelfde is als een ‘gang rape’. Het is walgelijk.”

Hamza zegt dat rodeo’s niet heel vaak in de stad Los Angeles worden gehouden, maar wel in delen van het district, zoals in Lancaster en San Dimas.

Volgens Hamza kan de recent gehouden rodeo bij Staples Center, die tot protest leidde, misschien de aanjager zijn om de grote rodeo’s in het district aan te pakken. Hopelijk zal deze beweging leiden tot een verbod op rodeo’s in Los Angeles en wie weet ook in de staat Californië. Het is nu aan het stadsbestuur van Los Angeles om dit ernstige dierenleed aan te pakken.

Over het dierenleed dat veroorzaakt wordt door rodeos sprak Animals Today in 2013 (toen nog PiepVandaag) met de Rabobank, vanwege het sponsorbeleid. Na onderzoek besloot de Rabobank de Salinas rodeo te blijven sponsoren.

Rabobank sponsort omstreden Salinas rodeo

Bron:

@Animals Today