Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft opdracht gegeven om nader onderzoek te doen naar de wijze waarop de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) toezicht houdt in slachthuizen. Aanleiding hiervoor zijn meldingen over zieke koeien die naar het slachthuis gebracht worden. De NVWA is ervoor verantwoordelijk toezicht te houden in slachthuizen, maar er zijn inmiddels sterkte twijfels of de organisatie daar wel toe in staat is. Minister Carola Schouten heeft daarom opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de NVWA.

toezicht NVWA
Naar de wijze waarop de NVWA toezicht houdt in slachthuizen, laat het ministerie van LNV onafhankelijk onderzoek doen | ©BlackRiv via Pixabay

De meldingen komen na soortgelijke zorgen in het oosten van Europa, waar filmopnames zijn gemaakt van koeien die te ziek zijn om te lopen, en desondanks het slachthuis in worden gesleept.

In 2013 filmde een Nederlandse dierenarts zieke varkens die werden geslacht in een slachthuis waar hij toezicht hield. De varkens hadden longontsteking en abcessen. Hij meldde dit bij de NVWA, maar in plaats van maatregelen te nemen werd de dierenarts overgeplaatst.

Toen de media dit verhaal naar buiten bracht spraken 70 dierenartsen hun steun uit naar de dierenarts. Tevens waarschuwden zij dat er ernstige mishandelingen plaatsvinden in slachthuizen. De minister van Economische Zaken, waar de NVWA onder viel, gaf aan dat er iets “drastisch moest veranderen” en investeerde 30 miljoen euro in een plan om de NVWA te reorganiseren.

Vier jaar later in 2017 slaan 2 inspecteurs van de NVWA anoniem alarm in een televisie-uitzending, omdat de situatie ondanks de miljoenen die zijn geïnvesteerd niet is verbeterd. Een van hen vertelde:

“Het komt voor dat dierenartsen (in het slachthuis) dieren goedkeuren waarvan we zeggen ‘Deze dieren zouden niet in de supermarkt terecht moeten komen, ze zijn niet geschikt voor menselijke consumptie’. En het vlees van die dieren wordt toch gewoon verkocht.”

Zijn collega geeft aan:

“We maken ons veel zorgen over de kwaliteit van de vleesinspecties in Nederlandse slachthuizen. We vermoeden zelfs dat de voedselveiligheid in het geding is.”

In hetzelfde jaar zijn drie Friese bedrijven veroordeeld voor het vervoeren en voor de slacht aanbieden van zieke en gewonde dieren. Een koe had bijvoorbeeld een open wond op haar poot, die slechts verbonden was met een stukje papier en ducttape. De Leeuwarder Courant berichtte dat de officier van justitie, Siebren Buist, aangaf:

“De veehandelaar, de vervoerder en de eigenaar van het slachthuis spraken over dit incident alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Dit vond ik erg vreemd en verontrustend.”

Justitie kondigde onlangs aan onderzoek te doen naar een slachthuis in Drenthe, vanwege het slachten van zieke dieren en fraude. Men weigerde vragen te beantwoorden, vanwege het ‘gevoelige karakter’ van het onderwerp. Een woordvoerster vertelde het Britse nieuwsblad The Guardian in een e-mail:

“Er zijn een aantal onderzoeken gaande naar het vervoer van zieke dieren naar het slachthuis. De mishandelingen die we waarnemen zijn precies de reden waarom dit onderwerp zo gevoelig ligt.”

Ondanks dat er al meerdere slachthuizen door de rechter zijn veroordeeld voor overtreding in 2017 en 2018, houdt de NVWA dus duidelijk nog steeds geen toezicht op de slachthuizen, in ieder geval in het noorden van Nederland. De grote vraag is hoe het met het toezicht van de slachthuizen in de rest van het land is gesteld.

Twijfel over integriteit NVWA bij controles noordelijke slachthuizen

Bronnen:

The Guardian

Melkveebedrijf

©Animals Today Veerle Platvoet

 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.