Op 13 en 14 april vindt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling plaats, van Nederland Zoemt.
Om in kaart te helpen brengen waar welke bijen voorkomen, kun je op deze dagen een frisse neus in je tuin combineren met het tellen en identificeren van bijen, honingbijen en hommels. Ook kun je je tuin aantrekkelijker voor ze maken door mee te doen aan de Nationale Zaaidag op 22 april.

bijentelling
Doe in april mee aan de Bijentelling en Zaaidag | © webted on Foter.com / CC BY-NC-ND

Bijen hebben het zwaar, het merendeel staat zelfs op de Rode Lijst. Regelmatig is op Animals Today te lezen dat de hoeveelheid bijen, en andere vliegende insecten, helaas fors afneemt. Een van de oorzaken is dat er steeds minder voedsel en nestgelegenheid voor ze beschikbaar is. Ook het gebruik van herbiciden en insecticiden in de landbouw is een bedreiging. Onder andere het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden heeft veel schade aangericht. Dit is zorgelijk, want insecten zijn zeer belangrijk voor het leven op aarde en de biodiversiteit. Ze vormen de voornaamste voedselbron voor vogels en veel zoogdieren. Ook zijn bijen, honingbijen en hommels onmisbaar voor de bestuiving van gewassen en daarmee voor de wereldvoedselvoorziening.

EU stemt in met verbod op neonicotinoïden wegens hoge bijensterfte

Daarom is het belangrijk om te weten welke soorten bijen waar voorkomen en hoe veel. Zo kan onder meer geanalyseerd worden waar soorten in aantal toe- of afnemen. Met dat doel is de Nationale Bijentelling in het leven geroepen. Heb je op zaterdag 13 en zondag 14 april een half uurtje over? Dan kun je, gewapend met een telformulier en een bijengidsje, de bijen in je tuin grondig bestuderen.

Tips om bijen te tellen

Het tellen van bijen is niet moeilijk. Hoewel in Nederland zo’n 360 verschillende soorten bijen voorkomen, zijn er in je tuin hooguit 20 te vinden. Nederland Zoemt geeft de volgende tips:

  1. Tel op 13 of 14 april een half uur de bijen in je tuin;
  2. Tel bij voorkeur met zonnig weer, maar in ieder geval op een droog moment. Bij regen schuilen bijen vaak ook;
  3. Je vindt de bijen vooral bij bloemen en bloeiende bomen;
  4. Noteer de soorten en aantallen die je in je tuin ziet;
  5. Als je niet zeker weet welke bijensoort je ziet, kies je voor ‘bij onbekend’;
  6. Na het tellen voer je de resultaten in op NederlandZoemt.

Ter voorbereiding kun je het telformulier op website NederlandZoemt downloaden, en een bijentelgidsje.

bijentelling
Een aardhommel | ©Angelique Lagarde/Animals Today

Nationale Zaaidag voor de bij

Wil je dit voorjaar meer bijen naar je tuin lokken? Op 22 april vindt de Nationale Zaaidag voor de bij plaats, een initiatief van de Bijenstichting en imker Pim Lemmers. Door biologische bloemen te zaaien zorg je dat er meer voedsel beschikbaar voor ze is.

22 april landelijke zaaidag voor bijen en vlinders: doe je mee?

Platform The Pollinators organiseert voorafgaand aan de Zaaidag een zaad-uitdeel-actie. Ruim 500 Voedselbanken voor Bijen in heel Nederland voorzien bijenliefhebbers vanaf 10 april van biologische zaden, die je op 22 april kunt zaaien. Via de kaart op de website van Nudge vind je de locaties van de zadenophaalpunten.

Nog maar een maand!! Kunnen de #wildebijen #vlinders en #bijen op U rekenen? Zaai ook mee!!
Zaaien doet Zoemen!!#zaaidag #steenbreek #biologisch #inheems #EarthDay pic.twitter.com/pj3Wvsyg0m

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde