In een opvangcentrum in Cambodja leert een klein beertje, dat als weesje is binnengebracht, klimmen door een van de verzorgers. Kleine Atika, een Maleise beer of honingbeer, kwam een jaar geleden binnen, nadat ze door een jager uit het bos was meegenomen voor verkoop aan iemand in de stad. Weggerukt bij haar moeder wachtte haar een droevig leven als huisdier, maar gelukkig kwam de koper op tijd tot inzicht.

honingbeertje
Foto: schermafdruk video

Het honingbeertje Atika zou haar leven slijten als huisdier, als de koper niet direct had ingezien dat dit geen leven voor een wild dier was. Hij belde met een wildlife organisatie en al snel was ‘Free The Bears’ op weg om het welpje te redden. Slechts één maand oud kwam Atika in het opvangcentrum. Ze woog slechts 1,4 kilo. Zonder moeder, ondervoed en bang. Het was onzeker of deze pasgeborene het zou gaan redden.

Zo kwam kleine Atika binnen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Rod Mabin van Free The Bears:

“We waren enorm bezorgd om haar gezondheid. Jonge berenwelpjes zijn extreem gevoelig voor infecties en ziekten. Ze komen vaak uitgedroogd en ondervoed bij ons binnen en hebben veelal hun moeder voor hun ogen gedood zien worden.”

Bij binnenkomst krijgt de kleine Atika 24-uurs zorg met maar liefst 7 flesvoedingen per dag. De goede zorgen doen haar goed en als er drie maanden voorbij zijn, is het beertje flink gegroeid. Haar hoofdverzorger, Mister Heng, neemt haar mee vaak mee voor wandelingen in het bos, zodat ze in bomen leert klimmen.

Ook wordt ze snel geïntroduceerd aan een ander vrouwelijk welpje, Alicia. De twee meiden kunnen het gelijk goed vinden en delen nu een ruimte samen in het opvangcentrum. Met haar besty Alicia is Atika altijd aan het spelen. Mabin:

“Atika houdt van spelen en worstelen, maar de oudere en grotere Alicia is wat onstuimiger. Atika is heel zachtaardig, waarschijnlijk doordat ze zo jong en weerloos bij ons binnenkwam. En niet te vergeten door de ongelooflijke liefdevolle zorg van Mister Heng, onze expert in het verzorgen van welpjes.”

Nu, slechts één jaar nadat ze binnenkwam in het centrum, gaat het ontzettend goed met Atika. Hoewel ze helaas nooit in het wild zal kunnen leven, omdat ze te jong daar is weggerukt, is dit de beste plek voor haar voor een gelukkig leven. Mabin:

“Als je eenmaal een honingbeer hebt ontmoet, zal je nooit meer hetzelfde zijn. Om zoiets kleins en hulpeloos te zien opgroeien tot een sterke, energieke bundel van plezier is gewoon magisch.”

Bron:

@Animals Today