Dierenorganisaties onder de vlag Dolfinariumvrij Nederland hebben een petitie opgesteld die overheid en politiek oproept het einde van dolfinaria in te luiden. De organisaties vinden dat het welzijn van zeezoogdieren als dolfijnen ernstig wordt geschaad door de beperkende omgeving in het Dolfinarium. De petitie is al meer dan 3.000 keer ondertekend.

einde Dolfinarium
Regelmatig wordt in Harderwijk gedemonstreerd voor sluiting van het Dolfinarium | Foto: Bart van Riel/Animals Today

De Belgische minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft zondag aangegeven het houden van dolfijnen in gevangenschap in België op termijn te willen verbieden via een uitdoofscenario. België telt nog één dolfinarium, het Boudewijn Seapark in Brugge, onderdeel van Aspro Parks, dat ook eigenaar van het Dolfinarium in Harderwijk is. Woordvoerder Alex Romijn namens Dolfinariumvrij Nederland over de uitspraak van Weyts:

“We juichen de intentie van de Belgische minister van Dierenwelzijn toe en hopen dat er snel concrete maatregelen zullen volgen. België staat daarin niet alleen. Eerder verboden Kroatië, India, Costa Rica en Chili al het houden van dolfijnen in gevangenschap. In Canada heeft de politiek momenteel een fok- en importverbod in overweging, zodat dolfinaria er op termijn verdwijnen. Ook andere landen legden het fokken en transporteren van zeezoogdieren al aan banden.”

einde Dolfinarium
Worldwide Empty the Tanks protest (2017) Harderwijk | Foto: ©Ed Heesbeen

Tegen hun natuur

Het Dolfinarium presenteert de dolfijnen als ‘speelkameraadjes’ die zich graag als surfplank laten gebruiken en voor dode vissen kunstjes doen. Je zou als bezoeker bijna vergeten dat het hier gaat om hoogintelligente, wilde dieren. In dolfinaria leiden deze dieren een troosteloos bestaan.

Dolfijnen hebben er toegang tot minder dan 0,000001 procent van hun natuurlijke leefruimte. Terwijl hun wilde soortgenoten gemakkelijk 50 tot 80 kilometer per dag zwemmen en tot grote dieptes kunnen duiken, stuiten ze in Harderwijk na luttele slagen op de (betonnen) bodem of rand van hun verblijf. Ook kunnen dolfijnen nooit hun jachtinstinct volgen en de sonar, hun belangrijkste zintuig, nooit fatsoenlijk gebruiken. Kortom, alles druist tegen hun natuur in. Alex Romijn:

“Genoeg redenen om uitfasering van het Dolfinarium in te luiden. Wij roepen burgers dan ook op de petitie te ondertekenen om zo de Nederlandse politiek te motiveren actie te ondernemen.“

einde Dolfinarium
Gevangen in te kleine bassins | Foto: Bart van Riel/AnimalsToday.nl

Teken voor het einde

Dolfinariumvrij Nederland is een campagne van de organisaties Stichting Bite Back, Stichting Dierbewustleven en de Vissenbescherming. De petitie die oproept het einde van dolfinaria in te luiden is hier te tekenen.

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.