Morgan Freeman heeft zijn ranch omgebouwd tot een walhalla voor bijen. Sinds 2014 is de acteur en filmregisseur een gepassioneerd hobby-imker, die er alles aan doet het zijn bijenvolken naar de zin te maken.

Morgan Freeman
Morgan Freeman heeft een bijenreservaat gemaakt van zijn ranch | Foto: Flickr

Op zijn 50 hectare grote ranch in de Amerikaanse staat Mississippi heeft Morgan Freeman een waar bijenreservaat gebouwd. Sinds 2014 heeft de 81-jarige acteur en filmregisseur het houden van bijen als hobby. Toen hij hiermee net begonnen was, vertelde hij over zijn interesse voor bijen in The Tonight Show van Jimmy Fallon, en hoe belangrijk het is om wilde bijen te behouden voor een gezonde leefomgeving. Zo legde hij uit:

“Het is een gezamenlijke inspanning om de bijen terug te brengen op deze planeet. We realiseren ons niet dat zij de basis zijn, denk ik, van de groei van deze planeet, van de planten…”

Freeman heeft veel energie gestoken in het bewerkstelligen van een bijvriendelijke omgeving. Hij importeerde 26 bijenkorven uit de staat Arkansas, geeft zijn bijen suikerwater en heeft vegetatie geplant waar bijen van houden, zoals magnolia’s, lavendel en klaver. Hij geeft de bijen voedsel, maar verstoort de korven niet en oogst geen honing.

Morgan Freeman
Wereldwijd nemen de aantallen bijen in zorgwekkend tempo af | ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Bijensterfte

Geregeld is op Animals Today te lezen dat het slecht gaat met de bijen. Hun aantallen nemen wereldwijd flink af, en dat is zorgwekkend. Ze zijn namelijk zeer belangrijk voor de biodiversiteit en zorgen voor de bestuiving van veel gewassen. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden heeft veel schade aangericht. Neonicotinoïden zijn systemische pesticiden die door de plant via de wortels of uitlopers worden opgenomen. De (voor insecten) toxische stof verspreidt zich naar alle delen van de plant, waaronder het voor insecten aantrekkelijke stuifmeel en nectar. In april 2018 stemde het merendeel van de Europse Lidstaten in met een verbod op buitenshuis gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden, per eind 2018.

EU stemt in met verbod op neonicotinoïden wegens hoge bijensterfte

Ook in de Verenigde Staten was een verbod ingesteld op het gebruik van pesticiden, door het Kabinet-Obama. Het gebruik van deze ‘neonics’, het toepassen van genetisch gemodificeerde gewassen (GMO’s) die bestand zijn tegen insecten, parasieten en het verlies van leefomgeving leidt tot massale bijensterfte. Het Kabinet-Trump draaide het verbod op gebruik van neonicotinoïden vorig najaar echter helaas terug.

Help de bij

Wil je net als Morgan Freeman de bijen helpen voortbestaan? Plant deze lente in je tuin bloemen die bijen aantrekken, zoals goudsbloemen, vingerhoedskruid, afrikaantjes en stokrozen en voor je het weet zoemen ze om je heen. Ook heerlijke kruiden lokken bijen, waaronder rozemarijn, bieslook, salie, venkel en lavendel. In april vinden de Nationale Bijentelling en Nationale Zaaidag plaats: doe ook mee!

Help de bij een handje: Bijentelling en Zaaidag

Bronnen:

@Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.