Sinds de oorlog in de Oekraïne zet dierenrechtenorganisatie PETA Duitsland zich in om honden en katten vanuit Oekraïne in veiligheid te brengen. Inmiddels hebben ze al meer dan 400 dieren kunnen redden.

PETA Duitsland redt in week ruim 400 dieren uit Oekraïne
PETA Duitsland redt in week ruim 400 dieren uit Oekraïne | Foto: screenshot video The Animal Reader/YouTube

Het team van dierenrechtenorganisatie PETA Duitsland heeft er inmiddels al meerdere reddingsoperaties op zitten. Vanuit Polen trekken ze de Oekraïne in om zoveel mogelijke honden en katten in veiligheid te brengen. Met de hulp van een aantal Oekraïners werken ze het klokje rond om dieren te helpen. Zo hielp de organisatie lokale activisten die met meer dan 100 katten en honden op een dagenlange, gevaarlijke reis waren vanuit een asiel in Kiev veilig de grens over in Polen. Daar worden de dieren gevoed, onderzocht en liefdevol opgevangen.

PETA Duitsland redt in week ruim 400 dieren uit Oekraïne
PETA Duitsland redt in week ruim 400 dieren uit Oekraïne | Foto: screenshot video The Animal Reader/YouTube

Zware reis

Op 9 maart ging het vastberaden reddingsteam voor de vierde reddingsoperatie richting Lviv, waar onder meer dieren vanuit een opvang in Kiev op hun wachten. Een van de teamleden beschrijft de omstandigheden.

“Het is een zware reis, want de weg is bedekt met ijs en het heeft de hele nacht gesneeuwd. We rijden voorzichtig vanuit Polen en hopen snel aan te komen, want er wachten nog meer dieren op ons. Deze keer gaan we bijna 90 katten en honden ophalen.”

Moedige dierenvrienden

Tijdens de reddingsoperaties krijgt PETA dieren binnen vanuit heel Oekraïne. Sommige dieren werden gevonden vastgebonden aan relingen of in achtergelaten reismanden. Moedige mensen hebben de dieren naar Lviv gebracht, zodat PETA ze van daaruit verder over de grens kan brengen. Zoals Ludmilla. Toen zij Kiev ontvluchtte, zag ze een hondje vastgebonden aan een lantaarnpaal. Het diertje bleek doof en blind. Ze heeft ‘m in haar jas meegenomen om hem warm te houden. Of mensen als Lena. Zij ontvluchtte Kiev met haar kat Dracula, nadat een raket het huis van haar buren raakte. In een reis van 20 uur kwam ze aan in Lviv en ontving de hulp van het rescue team van PETA.

PETA Duitsland redt in week ruim 400 dieren uit Oekraïne
Foto: screenshot video The Animal Reader/YouTube

Een van de geredde honden door het team van PETA is Mishka. Samen met haar maatje Rouzha leefde ze op straat in Lviv. Een lieve bewoner voerde en zorgde jarenlang voor beide zwerfhonden. De vrouw was in tranen toen ze het team van PETA ontmoette; deels omdat ze afscheid moest nemen van haar vriendjes maar ook tranen van blijdschap dat de honden in veiligheid worden gebracht en de rest van hun leven in een warm mandje zullen doorbrengen. Alle katten en honden die PETA opvangt zullen worden gechipt, gevaccineerd en als het om zwerfdieren gaat gesteriliseerd. Voor zwerfdieren zal een ‘forever home’ worden gezocht, voor huisdieren zal de organisatie helpen eigenaar en huisdier te herenigen.

Afscheid nemen

Sommige eigenaren moeten (tijdelijk) afscheid nemen van hun geliefde huisdier en dat gaat door merg en been. Zo ook Natalia Horobets en haar man Volodymyr. Zij namen het vreselijk moeilijke besluit om hun geliefde kat Charly achter te laten bij de opvang Home for Rescued Animals in Lviv in Oekraïne. Samen met Charly waren ze Donetsk ontvlucht. Bekijk hun verhaal:
.

.
Bronnen:

House of Animals brengt noodhulp voor dieren Oekraïne

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.