De Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways verbiedt het transporteren van jachttrofeeën op alle vluchten. Hiermee steunt ITA de campagne #NotInMyWorld van Humane Society International Europe. De nieuwe bedrijfsvoering is een echte overwinning in de strijd tegen jacht op wilde dieren.

ITA Airways
ITA Airways stopt met transport jachttrofeeën | Foto: publiek domein

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA heeft een nieuw bedrijfsbeleid ingevoerd ter ondersteuning van de bescherming van dieren in het wild. Het verbod geldt voor alle commerciële vluchten, zowel voor de passagiersbagage als voor de vracht. ITA Airways vormt hiermee niet alleen een belangrijke bijdrage aan het beëindigen van trofeejachten, maar tevens aan de bevordering van een bedrijfsvoering die de verantwoordelijkheid van de wereldwijde gemeenschap voor de bescherming van de biodiversiteit erkent. Hoofdpunten en veranderingen in de bedrijfsvoering zijn de toevoeging van jachttrofeeën aan de lijst van verboden voorwerpen, de online publicatie van deze regelgeving op de website van ITA Airways, de actualisering van operationele handleidingen voor vracht- en grondprocedures, en de verspreiding van het nieuwe beleid onder het eigen personeel, hubs en leveranciers, zodat iedereen bekend is met de nieuwe regelgeving en tot deze toegang heeft.

ITA Airways erkent belang verbod

Giovanna Di Vito, Chief Program Officer, ESG & Customer Operations van ITA Airways benadrukt het belang het verbod:

“Onze krachtige steun voor de campagne van Humane Society International Europe om de import van jachttrofeeën in Italië en Europa te stoppen weerspiegelt de voortdurende inzet van ITA Airways voor de planeet, ons land en onze gemeenschappen. Het nieuwe beleid van ons bedrijf, dat een verbod op het vervoer van jachttrofeeën op zijn vluchten formaliseert, is een concrete actie, onze bijdrage aan de bescherming van wilde dieren en de bevordering van die bescherming. Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven een sleutelrol spelen bij het ondersteunen en verspreiden van ethische praktijken die een echte vooruitgang in de richting van een meer verantwoorde en duurzame toekomst vertegenwoordigen.”

Levenslang voor ivoorsmokkelaar Uganda
ITA Airways stopt met transporteren jachttrofeeën | Foto: publiek domein

Trofeejacht

In Europa bestaat er een ruim aanbod van leveranciers die internationale vakantiepakketten met een jachtprogramma verzorgen. Ondanks dat uit een enquête bleek dat 86 procent van de Italianen tegen jachtpraktijken is en 74 procent voor een officieel verbod, blijkt Italië desondanks een grote rol te spelen in de internationale jachtindustrie. Tussen 2014 en 2021 werden er 442 jachttrofeeën geïmporteerd van onder de CITES beschermde diersoorten, waaronder nijlpaarden, neushoorns, olifanten en leeuwen. Jagers brengen na hun jachtreis vol trots hun afgeschoten wilde dieren als trofee mee naar huis. Humane International International startte om deze reden begin dit jaar een petitie om de Europese Unie te vragen om de import van jachttrofeeën te verbieden. Destijds liep de campagne #NotInMyWorld van deze dierenbeschermingsorganisatie al enige jaren. Martina Pluda, directeur van Humane Society International Europe in Italië uit haar blijdschap voor de steun die de campagne krijgt van ITA Airways:

“De steun van ITA Airways voor onze campagne en hun nieuwe beleid vertegenwoordigt een zeer belangrijke bijdrage aan het doel om een einde te maken aan de wrede trofeejacht. In feite speelt het bedrijfsleven ook een grote rol in de collectieve actie die nodig is om bedreigde wilde dieren wereldwijd te beschermen. Met de #NotInMyWorld-campagne van HSI/Europe blijven we onze inzet versterken voor het behoud van bedreigde diersoorten en flora en voor de introductie van een verbod op import, export en her-export van jachttrofeeën van beschermde dieren in Italië en Europa.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools