Wanneer koraal bedreigd wordt door aantasting als gevolg van giftig zeewier wat in de buurt komt, heeft het niet de luxe om weg te rennen en zich te verstoppen. Dit betekent echter niet dat het koraal kansloos is.

Acropora koraal
Acropora koraal | Foto: Wikimedia Commons

De koraalsoort Acropora scheidt namelijk een chemische stof uit bij de dreiging van het zeewier. Alsof 112 wordt gebeld, verschijnt dan binnen no-time een kleine vis, van de soort Gobiidae (Goby), die de bedreigende algen bij het koraal weghaalt of weg-eet.

Onderzoekers stuitten op deze bijzondere samenwerking in de wateren vlakbij Fiji. Volgens hen is deze symbiotische relatie het eerste voorbeeld waarbij de ene soort chemische signalen gebruikt om de hulp in te roepen van de andere soort.

Dat de kleine Goby-vis zo snel reageert op het chemische signaal heeft alles te maken met het feit dat hij tussen het koraal leeft. Daar is hij beschermd en veilig voor predatoren. Als dank voor het onderdak is de vis altijd in de buurt om op te treden als wijkagent wanneer het koraal geplaagd wordt door het giftige zeewier.

Mark Hay, professor in de biologie zegt:

“Deze koraalsoort recruteert de vis voor de bodyguard functie. Er is een met zorg geprepareerde, chemische geur die dit allemaal doet laten gebeuren. De vis is zo geëvolueerd dat zodra de geur wordt uitgescheiden door het koraal in het water, de vis heel snel overgaat tot het oplossen van het probleem.”

Het gedrag werd gezien bij de Goby-soorten Gobidon histrio (deze soort eet ook daadwerkelijk het giftige zeewier op en wordt daarmee ook direct onaantrekkelijker voor predatoren) en Paragobidon enchinocephalus.

Hay:

“Dit soort positieve interacties moeten beter begrepen worden omdat ze ons iets kunnen vertellen over de natuurlijke druk waaronder koraal door de tijd heen heeft gestaan. Als evolutie gezorgd heeft dat koraal nu in staat is de hulp in te roepen van andere dieren wanneer er een dreiging is, zou dat kunnen betekenen dat de aanwezigheid van die natuurlijke druk altijd heel belangrijk is geweest voor de evolutie van de soort.”

Bron ©PiepVandaag.nl