Op de wekelijkse paardenmarkt van Barneveld probeerde een paardenhandelaar afgelopen maandag een ziek paard als slachtpaard te verkopen aan een buitenlandse opkoper. Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agente van de dierenpolitie van Gelderland-Midden hebben dat weten te voorkomen en het dier van de slacht gered. 

Ziek paard Barneveld
Ziek paard Barneveld | Foto: de Dierenbescherming

Het zieke dier had een sterk opgezwollen achterbeen dat door een verwonding geïnfecteerd was geraakt. Van de pijn kon hij nauwelijks op het been staan. Ook had hij hoge koorts en had hij een schimmelinfectie aan de huid, die net als de infectie aan het been niet was behandeld.

Op de markt in Barneveld is tussen 07.00 en 08.00 uur een dierenarts aanwezig die de paarden keurt. Op deze manier wordt er voorkomen dat er zieke dieren verhandeld worden. De handelaar had dit paard echter niet aangeboden bij de dierenarts, maar heeft het tussen de andere paarden gezet, nadat de dierenarts al was vertrokken.

De LID-inspecteur heeft in overleg met Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken de handelaar opdracht gegeven om het dier te behandelen met medicatie om de ontsteking te verhelpen. Als hij dit weigert, dan wordt de behandeling alsnog op zijn kosten uitgevoerd. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de 54-jarige handelaar.

Bron: de Dierenbescherming ©PiepVandaag.nl