Uitgerust met twee paar hoektanden, waarvan de bovenste twee met een enorme boog terug in de schedel groeien, ziet de mannelijke babiroessa er uit als een opvallende verschijning. Toch hebben nog maar weinig mensen van dit wilde zwijn met zijn pre-historische uiterlijk gehoord.

babiroessa
Het prehistorische uiterlijk van de babiroessa, het hertzwijn | Foto: screenshot video Nat Geo WILD/YouTube

De babiroessa, ook wel hertzwijn genoemd, is een wild zwijn dat alleen voorkomt op het Indonesische eiland Sulawesi en op enkele Molukse eilanden. Babiroessa leven in kleine groepen en de samenstelling bestaat meestal uit meerdere vrouwtjes en hun jongen.

De mannetjes brengen hun tijd veelal alleen door. Door hun enorme slagtanden kunnen de dieren geen voedsel uit de grond wroeten. Daarom eten ze planten die aan de oppervlakte groeien, fruit, insecten, noten, vlees en zelfs vis. Babiroessa’s zijn namelijk uitstekende zwemmers. De slagtanden bij de vrouwtjes zijn overigens klein en vaak nauwelijks zichtbaar.

Onderstaande beelden komen van Wikipedia en tonen een mannetje met flinke slagtanden:

Mysterieuze slagtanden

Onderzoekers zijn er nog steeds niet uit. Waar dienen de enorme hoektanden voor, waaraan het dier zijn bijnaam hertzwijn heeft te danken? Een enkeling heeft de mannetjes wel eens zien vechten waarbij de tanden in elkaar haakten maar meestal staan de dieren bij een gevecht rechtop en boksen ze tegen elkaar met hun voorste hoeven. Misschien pronken ze ermee naar de vrouwtjes? Niemand lijkt het te weten.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Status: bedreigd

Jonge babiroessa kunnen nog wel eens verorberd worden door een python of civetkat, maar eigenlijk heeft de babiroessa maar een natuurlijke vijand, namelijk de mens. Ondanks dat het dier al sinds 1930 officieel beschermd dient te worden, jaagt de lokale bevolking er nog steeds op en wordt hij inmiddels met uitsterven bedreigd. Ook is er door ontbossing steeds minder leefgebied over voor dit en de vele andere bijzondere diersoorten die alleen in dit gebied voorkomen, zoals de zwarte makaak en het Celebes-spookdier.

Celebes spookdier heeft oog voor een lekker hapje | Foto: Wim Facee Schaeffer

Gelukkig wordt er op het eiland door diverse stichtingen en opvangcentra voor wilde dieren hard gewerkt om het hertzwijn en andere wilde dieren van uitsterven te behoeden. Een van de centra is het Tasikoki Wildlife Rescue Center, wat in het Noordelijkste puntje van Sulawesi is gevestigd. Niet alleen vangt het centrum de dieren op, maar door educatie van en samenwerking met de lokale bevolking richten ze zich ook op herstel van de populatie en hun leefgebied. Een pittige klus want de ontbossing grijpt net zoals in de rest van Indonesië razendsnel om zich heen en de lokale bevolking ziet het eten van de babiroessa nog steeds als een delicatesse.

babiroessa
Foto: Tasikoki Wildlife Rescue Center

Bekijk voor meer informatie over de bescherming van de babiroessa op de website van het centrum. Je kunt het ook bezoeken, er overnachten en er zelfs aan de slag als vrijwilliger.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Rowena Facee Schaeffer