Het eten van dieren zoals beren en coyotes, maar ook kleinere dieren zoals eekhoorns die zijn geraakt door loden kogels vormt een bedreiging voor de Amerikaanse zeearend. In het Blue Mountain Wildlife center in de Amerikaanse staat Oregon zijn dit jaar al drie zeearenden overleden aan loodvergiftiging. De vergiftigde vogels verlammen, eten niet meer en hebben moeite om op hun poten te blijven staan. Net als met zoogdieren veroorzaakt lood bij de zeearend blindheid, hersenschade en orgaan falen.

zeearenden
Zeearend op jacht naar vis | Foto: Jacob Spinks/Wikipedia

Het bloed van één van de gestorven arenden bevatte per deciliter 622 microgram lood. Het bloed van een andere zeearend telde 385 microgram lood per deciliter. Centers for Disease Control and Prevention beveelt het onmiddellijk nemen van medicijnen bij kinderen aan als de waarde lood per deciliter bloed boven de 45 microgram uitstijgt. Veel vogels hebben een loodniveau van 5 tot 10 microgram. Eigenlijk is geen enkel loodniveau acceptabel voor levende wezens.

Volgens bioloog Glenn Stewart is de populatie zeearenden na 1972 in Amerika toegenomen, toen het land het pesticide DDT in de ban deed. Helaas sterft 10-15% van de vogels in het eerste levensjaar door loodvergiftiging. Dit komt doordat de jonge vogels bijna uitsluitend aas eten.

Zo’n twee weken geleden hebben bijna 30 wetenschappers en artsen een brief geschreven aan het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken waarin zij aanbevelen om de maatregel die Ryan Zinke op zijn eerste dag als minister [is een Secretary een minister?] onder Trump heeft herroepen. De maatregel die op de laatste dag onder Obama werd aangenomen zou loden kogels in een gebied van 150 hectare [150m acres?] rondom nationale natuurparken verbieden. Als motivatie voor het herroepen van de regel geeft Zinke:

“Het baart mij zorgen als ik er aan denk dat jagen en vissen alleen activiteiten zouden worden voor de elite die land bezit.”

Jonathan Evens, senior jurist voor het Center for Biological Diversity, laat in reactie hierop weten:

“We moeten niet ons nationaal symbool vermoorden, omdat we te lui zijn of ons te veel zorgen maken om over te stappen op een ander soort munitie.”

Biologen weigeren om een schatting te geven van de hoeveelheid dieren die per jaar aan loodvergiftiging sterven, maar studies wijzen uit dat de aantallen aanzienlijk zijn. Volgens de in 2014 gedane studie ‘Causes of mortality in eagles submitted to the National Wildlife Health Center 1975–2013’ zijn er de afgelopen 30 jaar zo’n 3.000 arenden gedood, waarvan 25% door vergiftiging om het leven is gekomen. In de meeste gevallen hiervan ging het om een loodvergiftiging.

Volgens toxicoloog dr. Myra Finkelstein heeft één op de vijf condors een behandeling nodig voor loodvergiftiging. Een klein beetje lood kan deze grootste vliegers van Noord-Amerika om zeep helpen.

“Dit heeft niks te maken met het recht van mensen om te jagen. We hebben lood uit gas en huisverf gehaald. Dat betekent niet dat we geen auto’s meer rijden en onze huizen niet meer verven. Het gaat over het gebruiken van iets dat veilig is voor jou en je familie en ook voor de dieren die er mee in aanraking komen.”

De oplossing ligt volgens jager en bioloog Chris Parish in het gebruiken van niet loden kogels, zoals koperen en stalen munitie.

“Het is niet alleen goed voor de sport maar het omarmt tegelijkertijd een traditie om goed te zorgen voor het landschap, als goede hofmeesters voor de natuur.”

Bron: The Guardian ©AnimalsToday Lianne Raat