VIER VOETERS vindt innovatieve oplossing voor Roemeense zwerfhonden 

VIER VOETERS en het Roemeense reclamebureau GMP presenteren vol trots Karma, de eerste Roemeense zwerfhond die opgeleid is tot hulphond voor een gehandicapt persoon. Zo’n vier maanden geleden zat Karma, samen met vele andere zwerfhonden, in een Roemeens privé-asiel wanhopig te wachten op een nieuw tehuis. Sinds begin mei fungeert ze als hulphond voor haar nieuwe baasje, Mircea Cảmpeanu uit Boekarest, een man wiens leven op z’n kop gezet werd toen hij vier jaar geleden zijn beide benen verloor bij een auto-ongeluk.

hulphond
© Vier Voeters

De opleiding van Karma tot hulphond vormt een onderdeel van de campagne ‘De Goede Hondenvanger’ die GMP Advertising voor VIER VOETERS heeft ontworpen. De campagne werd in december 2013 gestart als tegenhanger voor de grootschalige actie van de overheid waarbij hondenvangers, vaak op ruwe wijze, zwerfhonden vangen en doden. De campagne is bedoeld om de Roemeense bevolking, nu sterk verdeeld in hondenliefhebbers en hondenhaters, te laten zien dat zwerfhonden een positieve bijdrage kunnen leveren. In januari 2014 koos hondentrainer Cảtảlin Cornea in het asiel voor Karma om de eerste Roemeense zwerfhond te worden die mensen met een lichamelijke  handicap gaat helpen. Vier maanden lang trainde hij haar. Tot nu toe werden voor dit soort trainingen honden van speciale rassen gebruikt.

hulphond
© Vier Voeters

Mircea Cảmpeanu is blij met Karma:

“Bij het eerste bezoek klikte het meteen en Karma voelde zich thuis. Na mijn ongeluk wilde ik graag een hond, maar het is voor mij erg moeilijk om voor een gewone hond te zorgen. Doordat zij speciaal is opgeleid kan ze me juist helpen bij mijn dagelijkse bezigheden. Karma kan bijvoorbeeld deuren openen en sluiten, lades openmaken en voorwerpen er uit halen en het licht aandoen.”

Mircea en Karma gaan nu door met trainen om van Karma de beste hulphond voor hem te maken.

‘De Goede Hondenvanger’ is het tweede initiatief van VIER VOETERS waarbij zwerfhonden gebruikt worden om mensen met een handicap te helpen. Al meer dan tien jaar heeft VIER VOETERS een therapieproject met dieren – Honden voor Mensen – waarin voormalige zwerfhonden, begeleid door hondentrainers en psychologen, kinderen met een handicap helpen.

Persbericht Vier Voeters