Minister van Defensie wordt aangeraden de overgang te maken naar moderne trainingsmethodes, en het neerschieten en neersteken van varkens te stoppen – waarvan de overheid voorheen ontkende dat het gebeurde.

PETA versterkt haar oproep aan het Ministerie van Defensie om te stoppen met het neerschieten, neersteken en opblazen van dieren voor trainingsoefeningen naar aanleiding van nieuwe militaire studies die bevestigen dat moderne simulatoren levensreddende medische slagveld vaardigheden, net zo goed of zelfs beter kunnen onderwijzen dan het opensnijden en doden van varkens en andere dieren.

militaire
Foto credit: Leo Reynolds / Foter.com / CC BY-NC-SA

Eerder dit jaar heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert voor de eerste keer toegegeven dat het Nederlandse leger varkens doodt voor deze wrede en verouderde oefeningen – in tegenstelling tot de voorgaande ontkenning van de overheid.

In een brief, die vandaag is verstuurd naar minister Jeanine Hennis-Plasschaert, benadrukt PETA het onderzoek dat vorige week gepresenteerd werd tijdens het ‘Military Health System Research Symposium‘ – “de eerste wetenschappelijke bijeenkomst van het Amerikaanse ministerie van Defensie (US DOD)” – in Fort Lauderdale, met de volgende punten:

  • Uit een door de ‘US DOD’ gefinancierd onderzoek aan de universiteit van Minnesota (UM) blijkt dat medici, die aangeleerd werd bloedingen te stelpen en andere noodprocedures uit te voeren op levensechte simulatoren, net zo bekwaam waren als degenen die dit leerden door middel van het gebruik van dieren en dat beide methodes dezelfde mate van stresslevels veroorzaakten bij de leerlingen.
  • Uit onderzoek gefinancierd door de ‘US DOD’, uitgevoerd door de universiteit van Minnesota en de universiteit van Michigan, blijkt dat medisch personeel dat getraind is in pediatrische intubatie vaardigheden door middel van simulatoren bekwamer is dan degene die deze aangeleerd kregen door te oefenen op levende katten.
  • Uit een onderzoek, uitgevoerd door een Canadese militaire gezondheidsorganisatie, blijkt dat een levensechte menselijke patiënt simulator net zo effectief is al het gebruiken van levende dieren voor het onderwijzen van traumatisch letsel management aan militaire medische technici.

“Over het algemeen bewijzen deze nieuw militaire onderzoeken dat medisch personeel op een effectieve manier kan leren levens te redden op het slagveld zonder het beschieten, opensnijden en doden van dieren”, zegt PETA Nederland persvoorlichter Tim Zijlstra. “Nu het ministerie van Defensie eindelijk haar betrokkenheid heeft toegegeven bij deze wrede en verouderde oefeningen, moet het ze voor eens en voor altijd stoppen.”

EU Richtlijn 2010/63/EU bepaalt dat dieren niet mogen worden gebruikt wanneer er alternatieve opties, zonder het gebruik van dieren, beschikbaar zijn. Het is beschamend dat Nederland één van de slechts zes landen is, van de in totaal 28 NAVO-lidstaten, die nog steeds dieren gebruikt voor militaire medische trainingen.

Eerder dit jaar publiceerden wetenschappers van de Amerikaanse luchtmacht een onderzoek dat bewees dat levensechte menselijke patiënt simulatoren levensreddende vaardigheden net zo goed onderwezen als methodes met dieren. In 2012 publiceerde het Israëlisch ministerie van Defensie een onderzoek waaruit bleek dat levensechte menselijke simulatoren het vertrouwen in het uitvoeren van noodprocedures van medisch zorgverleners verbeterde terwijl het oefenen op dieren dit niet deed.

In 2013 en 2014 voerden het Amerikaanse leger en de Amerikaanse kustwacht nieuwe beleidsmaatregelen in die het gebruik van dieren voor medische trainingsoefeningen beperkten en een toename in het gebruik van simulatoren en andere methoden zonder dieren vereisten. Vorig jaar, in navolging van gesprekken met PETA US, beëindigde de Poolse Strijdkrachten het gebruik van dieren voor medische trainingsoefeningen.

Eerder dit jaar onthulde PETA verschrikkelijke, nooit eerder vertoonde foto’s van vergelijkbare oefeningen in Denemarken, waarin te zien is hoe levende varkens opgehangen worden aan een houten frame en beschoten worden met AK-47’s en handpistolen, vervolgens levend geopereerd worden door militair personeel en daarna gedood worden.

Voor meer informatie bezoekt u PETA.nl.

Persbericht People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.