Afgelopen week introduceerden Amerikaanse wetgevers een wetsvoorstel dat het optreden van wilde of exotische circusdieren in reizende circussen in de Verenigde Staten zou moeten verbieden. Ondanks dat er nog geen nationale wet is die hier op toeziet, hebben sommige wetgevers door recente ontwikkelingen de hoop dat het Amerikaanse politieke terrein nu misschien vruchtbaar genoeg is om alle olifanten, tijgers en beren met pensioen te sturen.

circusdieren
Alle Amerikaanse circusdieren wellicht met pensioen | Foto: Partridge Road via Compfight cc

Ryan Costello, een Republikeinse vertegenwoordiger uit Pennsylvania, en Raul Grijalva, een Democratische vertegenwoordiger uit Arizona, introduceerden afgelopen week de Traveling Exotic Animal and Public Safety Protection Act (TEAPSPA) in het Amerikaanse Congres: een wetsvoorstel dat op federaal niveau het optreden van wilde of exotische dieren in reizende circussen zal verbieden. Ze betogen dat de TEAPSPA een einde zal maken aan het uitvoeren van onnatuurlijk gedrag van de dieren, zoals kunstjes en optredens, en het leven in te krappe omstandigheden.

Wetsvoorstel
Hoewel er volgens Costello in de huidige samenleving geen plaats meer is voor dieren in gevangenschap en terwijl hij stelt dat zijn kiezers heel erg geïnteresseerd zijn in kwesties over dierenwelzijn, is het de vraag of dit wetsvoorstel gaat zorgen voor een nationaal verbod. Het wetsvoorstel is de nieuwste versie van een voorstel dat al meerdere malen in het Congres is geïntroduceerd, maar dat tot nu toe nooit verder kwam.

Voorstanders van het wetsvoorstel wijzen op de financiële voordelen voor de regering die bij het verbieden van wilde dieren in circussen zouden komen kijken door het wegvallen van de kosten van inspecties. Een tegenstander van TEAPSPA is de Cavalry Group, een lobbygroep voor ‘animal enterprise’. De Cavalry Group ziet het als een slechte zaak dat de mogelijkheid om wilde dieren in het echt te zien veel Amerikanen nu wordt ontnomen.

exotische dieren
De circustijgers van Ringling Bros. en Barnum and Bailey Circus | Foto: chensiyuan/Wikimedia

Situatie in andere landen
Mexico, Peru en andere Latijns-Amerikaanse landen hebben het gebruik van wilde dieren in reizende circussen recent verbannen of beperkt. In Europese landen gaat het nog een stap verder en is het in veel landen verboden. In Nederland is het sinds 15 september 2015 verboden om als circus rond te reizen of om op te treden met wilde (zoog)dieren. Het verbod werd in het Regeerakkoord van 2012 aangekondigd en noemt de aantasting van het welzijn en integriteit van het dier als redenen voor het verbod. Na ingang van het verbod kregen de circussen een jaar om hun wilde dieren elders onder te brengen. De meeste dieren zijn in het buitenland ondergebracht.

Publieke Opinie
Hoewel het voorstel eerder nooit voorbij het Congres kwam, is er toch hoop op genoeg steun, met name omdat de publieke opinie ten opzichte van het optreden en het in gevangenschap leven van wilde dieren lijkt te veranderen.  Zo stopte Ringling Bros. and Barnum & Bailey’s, één van de meest bekende circussen ter wereld, in 2016 met olifanten in de shows door nieuwe lokale wetten. Begin dit jaar moest dit circus, dat ook bekend was als ‘the greatest show on earth’, na 146 jaar de tent sluiten. Ook SeaWorld besloot afgelopen jaar te stoppen met het fokprogramma van orka’s. Ondanks deze ontwikkelingen erkennen voormalig vertegenwoordiger Jim Moran en Jan Creamer, president van Animal Defenders International, dat het niet erg waarschijnlijk is dat het voorstel door het Congres komt. Maar volgens Moran laat het voorbeeld van Ringling Bros. and Barnum & Bailey’s zien dat veel publieke druk kan helpen om een nationaal verbod tot stand te brengen.

Bronnen: Washington Post, Wilde Dieren de Tent Uit, Trouw ©AnimalsToday.nl Lisa van Leeuwen