Minstens 400 dieren behorend tot 21 verschillende wilde diersoorten zullen vandaag vrijgelaten worden in Colombia. Deze dieren waren het slachtoffer van de illegale handel in wilde dieren. Ze werden aangetroffen in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Nu, na de juiste zorg ontvangen te hebben, zijn ze helemaal klaar voor hun terugkeer naar de natuur. De autoriteiten van Colombia zien erop toe dat wilde dieren die in gevangenschap leefden weer terug gaan naar hun natuurlijke habitat.

wilde diersoorten
400 Colombiaanse wilde dieren onderweg naar hun vrijheid | Foto: Kit Logan via Compfight cc

Het gaat hierbij om dieren die tekenen van ondervoeding, stress en vermoeidheid vertoonden. Bij een aantal was er sprake van haarverlies en afwijkend gedrag. Om ze klaar te maken voor hun terugkeer naar de natuur werden ze voor langer dan één jaar onderworpen aan een intensief rehabilitatieprogramma.

Mate Santo
De dieren worden vrijgelaten in het natuurreservaat Mate Santo, in het departement Casanare, waar de schildpadden, slangen, kanaries, papegaaien, gordeldieren, leguanen en ara’s naar hun natuurlijke habitat zullen terugkeren. Deze dieren werden gered door de milieupolitie en tot vandaag verbleven ze in de opvang van het district van Bogota Centro de Recepción y Rehabilitación de Flora y Fauna del Distrito. De secretariaat van milieu van het district, Francisco Cruz, zegt:

“Deze soorten komen voor in de Colombiaanse Orinoquía…ze werden uit hun natuurlijke omgeving gehaald en kwamen terecht in de illegale handel van wilde diersoorten in Bogota. Na een rehabilitatieproces zijn deze dieren klaar om vrijgelaten te worden.”

Volgens de autoriteiten werden deze dieren weggehaald van mensen die zich bezighouden met de illegale handel in wilde diersoorten. Dit gebeurde in diverse stations in het centrum en het zuiden van Bogota en in het vliegveld El Dorado. Een andere groep burgers gaf de dieren vrijwillig over aan de autoriteiten nadat ze deze hadden bemachtigd in een illegale markt.

Reis naar vrijheid
Een transport met de dieren is afgelopen woensdag vanuit de hoofdstad vertrokken naar Casanare in speciale vervoermiddelen die erop gericht zijn dit soort dieren te transporteren. Biologen, dierenartsen en zootechnici vergezellen de dieren naar hun reis naar vrijheid. De autoriteiten van Bogota hebben hun operaties geïntensifieerd tegen de illegale handel in wilde diersoorten. Tegelijkertijd vragen ze de burgers om deze dieren niet te verhandelen en consumeren.

Colombiaanse biodiversiteit
Wilde diersoorten worden sterk bedreigd in Colombia. Ook in andere gebieden in Colombia zien de autoriteiten erop toe dat er een stop komt op het verhandelen van wilde diersoorten. Zo startte de metropolitaanse politie van de stad Cartagena de las Indias recentelijk een campagne voor het beschermen van de flora en fauna van het land. Met een speciale eenheid gericht op het beschermen van de biodiversiteit, de natuur en milieu, zijn ze in verschillende wijken van de stad op zoek naar wilde dieren die in gevangenschap zouden leven.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.